IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на молбите за помощи за безработни в САЩ сочи подкрепа за пазара на труда

Данните вече са изчистени и от влиянието на компютърните проблеми, довели до забавяне на обработката на молбите в Калифорния

16:26 | 31.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Спадът на молбите за помощи за безработни в САЩ сочи подкрепа за пазара на труда

Първоначалните молби за помощи за безработни в САЩ намаляха през миналата седмица, а новината е добре дошла за изстрадалия пазар на труда в страната, след като частичното блокиране на работата на федералните агенции и принудителното излизане в неплатен отпуск на техни служители остана в историята, съобщи Ройтерс, като се позова на данни на американското министерство на труда.

Молбите са се понижили с 10 000 до сезонно изгладените 340 000. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха те да намалеят до 339 000.

Показателят за последните 4 седмици, смятан от мнозина анализатори за по-добър индикатор за тенденциите на пазара на труда, обаче отчита повишение с 8 000 молби до 356 250.

Информацията не предизвика незабавна реакция на финансовите пазари.

През последните месеци обстановката на пазара на труда в САЩ се влоши, като частните работодатели наеха по-малко служители през октомври, след като несигурността, породена от безизходицата, в която изпаднаха политическите партии в споровете си около бюджета за новата финансова година, започнала на първи октомври, доведе до спад на доверието на потребителите и бизнеса.

Но през седмицата, приключила на 20 ноември, молбите за помощи, подадени от федерални служители, са намалели с 29 713 броя до 14 423.

Икономисти видяха и още признаци на оптимизъм в днешните данни, тъй като влиянието на проблемите с компютърните системи, довели до забавяне на обработката на молбите в щата Калифорния и до изкривяване на резултатите, вече липсва.

„Подозираме, че е доста вероятно подобрение в бъдеще, тъй като молбите се движеха средно около 330 000, преди проблемите със събирането на данните да започнат да се отразяват на крайния резултат“, заяви Генадий Голдберг, стратег за САЩ в TD Securities. По думите му това би трябвало да предполага, че от гледна точка на уволненията нещата стоят по-добре дори при положение, че компаниите отлагат новите назначения на фона на запазващата се несигурност по отношение на федералния бюджет.

В желанието си да запази подкрепата за икономиката чрез монетарната си политика, на вчерашното си заседание Федералният резерв на САЩ удължи програмата си за изкупуване на облигации, която е на стойност 85 млрд. долара месечно. Централната банка на САЩ е насочила голяма част от усилията си в наблюдение на пазара на труда в страната, тъй като обвързва свиването на монетарните стимули със значим спад в нивото на безработица, отбелязвайки същевременно, че ще изчака известно време, преди да започне да повишава основния лихвен процент, след като количествените улеснения бъдат прекратени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още