IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как влияят споровете във Вашингтон на икономическата сигурност?

След 2008 година средното ниво на политическа несигурност е двойно над това за предишните 23 години

13:03 | 14.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Как влияят споровете във Вашингтон на икономическата сигурност?

Безкрайните спорове около публичните разходи в САЩ и все по-големите нива на несигурност забавят икономическия растеж. Освен това обаче рязката поляризация на политиката води до отлив на обществено доверие и подкопава онова, на което американците държат най-много – работа и перспектива за децата.

През последните няколко години двама икономисти от Станфорд – Скот Бейкър и Николас Блум, заедно със Стивън Дейвис от Университета в Чикаго, разработват измерител на несигурността в икономическата политика.

Показателят се използва за оценка на непрекъснато променящото се ниво на несигурност в икономиката. Те стигат до извода, че между 1985 и 2007 година несигурността е варирала в тесни и често предвидими граници. Тя се е повишавала около конфликти при избора на президенти или разделение сред законодателите, след което се е свивала.

Пиковете на несигурност са достигнати при събития като банкрута на Lehman Brothers, терористичните удари от 11 септмври и първото отхвърляне на програмата за подкрепа на финансовия сектор TARP.

Индексът, конструиран от изследователите отчита три основни фактора - медийното отразяване, броя на данъчните облекчения, които изтичат в близко бъдеще и разминаванията в прогнозите на експертите.

Резултатите показват, че в момента в Съединените щати се очакват доста високи нива на политическа несигурност, но те няма да достигнат тези от лятото на 2011 година, когато дебатът за вдигането на тавана на дълга съвпадна и с европейската дългова криза.

В доклада се посочва, че от 2008 насам средното ниво на политическа несигурност е около два пъти по-високо от това за последните 23 години.  

Вижте какво показват изчисленията за така наречения индекс на страха VIX и как това ще се отрази на нагласите, както и какво може да се очаква от пазара на труда в коментара на Миа Саини от Bloomberg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още