IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителската инфлация в САЩ се ускори на месечна база през септември

На годишна база обаче потребителските цени забавят ръст до 1,2% от 1,5% месец по-рано

16:32 | 30.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Потребителската инфлация в САЩ се ускори на месечна база през септември

Потребителските цени в САЩ нараснаха през септември заради по-високите разходи за здравеопазване, жилище и за енергоносители, но инфлационният натиск върху икономиката остава слаб, съобщи MarketWatch, като се позова на данни на американското министерство на труда.

През миналия месец индексът на потребителските цени се е повишил със сезонно изгладените 0,2% на месечна база след ръст от 0,1% през август. Резултатът оправда напълно очакванията на анализатори, анкетирани от MarketWatch.

На годишна база обаче инфлацията се е забавила до 1,2% от 1,5%, отчетени през август, отбелязвайки най-слабото си темпо от пролетта насам.

Тя остава и доста под целта на Федералния резерв на САЩ от 2% до 2,5%, чиято Комисия за монетарната политика заседава днес, макар очакванията да са за запазване на досегашната стратегия за стимулиране на икономиката.

Слабото темпо на инфлация означава, че натискът върху централната банка за свиване на месечните покупки на дългосрочни американски държавни облигации на стойност 85 млрд. долара, предназначени за поддържане на ниски лихвени проценти, е по-слаб.

През септември индексът на цените на енергоносителите се е повишил с 0,8% след ръст на сезонно изгладените разходи за бензин, природен газ, електроенергия и гориво за отопление.

Цените на хранителните стоки са останали без промяна главно заради спада в разходите за зеленчуци.

Най-много са нараснали разходите по жилищата (ренти и ипотеки), за здравеопазване, нови автомобили и самолетни билети. Спад отчитат цените на облеклата и разходите за развлечения.

Същинската потребителска инфлация, която не включва силно волатилните цени на хранителните стоки и енергоносителите, запазва темпото си от 0,1% на месечна база, оставайки под прогнозите за ускоряване до 0,2%. На годишна база тя достига 1,7%.

Коригираното с инфлацията средно заплащане на час остава без промяна през септември на месечна база – 10,30 долара.

Реалните заплати са се повишили с 0,9% на годишна база, което според MarketWatch помага в обяснението защо икономиката на САЩ се разширява толкова бавно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още