IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР отчете инфлация от 1,7% през август

Облекчаването на инфлационния натиск се дължи основно на рязкото забавяне в ръста на цените на енергоносителите

18:04 | 08.10.13 г.
ОИСР отчете инфлация от 1,7% през август

Средната инфлация в членуващите в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) страни е достигнала 1,7% на годишна база през август, се посочва в официално съобщение на международната организация. Месец по-рано икономическият индикатор отчете ниво от 2%, припомня агенция “Интерфакс“.

Облекчаването на инфлационния натиск сред страните от ОИСР се дължи преди всичко на рязкото забавяне в ръста на цените на енергоносителите. Растежът на пазарните оценки на енергията през август е достигнал 1,7% на годишна база спрямо отчетени през юли 4,5%. Инфлацията при хранителните продукти през осмия месец пък е достигнала 2,1% в сравнение с 2,2 на сто през юли.

Изключвайки разходите за енергия и храна, средната инфлация в страните от ОИСР през август е била в размер на 1,6 на сто.

Темпът на растеж на индикатора се е забавил на годишна база в голяма част от страните от международната организация. Инфлацията в САЩ се е забавила до 1,5 на сто от 2% през юли, във Франция – до 0,9 на сто от 1,1%, във Великобритания – до 2,7% от 2,8%, а в Германия – до 1,5% от 1,9 на сто.

Инфлацията на Италия е останала без промяна за трети пореден месец на ниво от 1,2%. В Япония пък се е наблюдавало ускорение на ръста на годишна база от 0,7% до 0,9%.

Годишната инфлация в еврозоната се е забавила през август до 1,3% от 1,6 на сто през юли.

Сред страните извън ОИСР инфлацията в Индонезия се е увеличила от 8,5% през юли до 8,8% през август. В Русия и Южна Африка пък не е отчетено изменение, като страните запазват нива от съответно 6,5% и 6,4%.

Измерителят се е понижил в Бразилия – от 6,3% до 6,1%, в Китай – от 2,7% до 2,6%, и в Индия – от 10,8 на сто до 10,7%.

През август в сравнение с предходния месец цените в страните от ОИСР са нараснали с 0,1%. Във Франция те са се покачили с 0,5%, в Япония – с 0,3%, а в Италия и във Великобритания – с 0,4%. Нулево изменение спрямо юли е отчетено в Канада и Германия.

В състава на ОИСР влизат 34-те най-развити икономики в света: Австралия, Австрия, Белгия, Великобритания, Унгария, Германия, Дания, Гърция, Ирландия, Израел, Исландия, Ирландия, Италия, Люксембург, Мексико, Холандия, Нова Зеландия, Норвегия, Полша, Португалия, Словакия, Словения, САЩ, Турция, Финландия, Франция, Чехия, Чили, Швейцария, Швеция, Естония, Южна Корея и Япония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още