IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Риск ли е високата инфлация за икономиката на Китай?

Не съм притеснен, тъй като основната инфлация остава доста ниска, коментира икономист

15:27 | 20.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Риск ли е високата инфлация за икономиката на Китай?

Въпреки покачването на потребителските цени в Китай до 7-месечен връх през септември икономисти твърдят, че инфлацията не представлява риск за втората по големина икономика в света.

Индексът на потребителските цени нарасна с 3,1 на сто през деветия месец, надхвърляйки прогнозите на експертите за покачване от 2,8%. Месец по-рано пък индикаторът отчете растеж от 2,6%.

Отчетеният от измерителя растеж се дължеше основно на измененията в цените на хранителните продукти, и по-специално на зеленчуците, както и на силното търсене през есента – традиционен със забавянията си на доставките към страната период на годината. Цените на хранителните стоки нараснаха с 6,1% през септември в сравнение с растежа от 4,7 на сто през предходния месец.

"Не съм притеснен, тъй като основната инфлация остава доста ниска. И преди сме отчитали изменения заради цените на зеленчуците. Тези движения са краткотрайни", заяви икономистът за Китай в Royal Bank of Scotland Луис Кюис.

Икономистите очакват инфлацията в Китай да остане около целевото ниво от 3,5% през следващите месеци, като същевременно отчитат малка вероятност Китайската народна банка да направи съществени промени в паричната си политика.

"Очакваме потребителската инфлация да се разшири допълнително през четвъртото тримесечие, но шансът да надхвърли 3,5% все още е малък", казаха Лу Тин и Сяодзя Джъ, икономисти за Китай в Bank of America Merrill Lynch.

Междувременно цените на производител в страната продължиха пропадането си през септември, отразявайки основно стабилизирането на стойностите на суровините на международните пазари. Индексът на производствените цени се смъкна с 1,3 на сто през деветия месец спрямо отстъплението от 1,6% през август.

Перспективите пред икономиката на Китай бяха поставени под въпрос отново през изминалия уикенд, след като данните за външната търговия, че показаха, че износът неочаквано се е свил с 0,3 на сто през септември.

Въпреки че много експерти не виждат в този факт причина за паника, Джъуей Джан, главен икономист в Nomura Bank за Китай, определи данните като знак, че инерцията на растежа може би е започнала да губи ритъм.

"Тези данни подкрепят нашето виждане, че растежът е достигал своя връх през третото тримесечие и тенденцията на спад ще продължи", каза Джан.

Макроикономическите данни, които трябва да излязат на 18 октомври, включително доклада за икономическия растеж през третото тримесечие, ще осигурят допълнителна представа за състоянието на икономиката. Ръстът на брутния вътрешен продукт в периода юли-септември се очаква да нарасне до 7,8% спрямо 7,5 на сто през предходните три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още