IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският износ неочаквано намаля през септември

Резултатът е разочароващ край на поредица от индикатори напоследък, сочещи, че втората по големина икономика се стабилизира, изтъкват от Ройтерс

12:52 | 12.10.13 г.
Китайският износ неочаквано намаля през септември

Ръстът на износа от Китай се изпари през септември и втората по големина икономика в света отчете спад по показателя, сочат данни на Митническата агенция на страната, цитирани от Ройтерс.

Според американската агенция резултатът е разочароващ край на поредицата от индикатори напоследък, които сочеха, че китайската икономика се стабилизира, без обаче да ги посочва конкретно.

Износът се е свил с 0,3% на годишна база, опровергавайки рязко очакванията на пазара за ръст от 6% и отбелязвайки най-лошия резултат за последните 3 месеца. Вносът е нараснал със 7,4%, надхвърляйки предварителните предвиждания за увеличение със 7%.

Това е довело до свиване на външнотърговския излишък на страната до 15,2 млрд. долара през миналия месец, докато очакванията на анализаторите бяха за почти двойно по-висок положителен търговски резултат – 27,7 млрд. долара.

Неочакваният спад в износа не стана обект на коментар от представители на китайските митници, но Лю Ли Ган и Джоу Хао, икономисти в ANZ Bank, смятат, че обемите на товарите, напуснали пристанищата на страната, наистина са намалели през септември, донякъде заради по-силния юан. Икономическата активност пострада и заради едноседмичния празник, отбелязващ средата на лятото в страната, който през тази година се падна в средата на септември, свивайки броя на работните дни през месеца спрямо миналата година.

„Силният ренминби подкопа конкурентоспособността на китайския износ“, се посочва в бележка на ANZ Bank. „Бихме искали да подчертаем, че рисковете за китайската икономика се запазват“, се добавя в документа.

Слабото представяне по отношение на износа стана факт, докато китайската икономика показваше окуражаващи признаци на стабилизиране, борейки се със забавянето на растежа, продължило над 12 тримесечия.

Въпреки подема в активността икономисти все още предупреждават, че възстановяването може да се окаже крехко и кратко, особено ако китайските политически лидери удържат обещанието си за прокарване на финансови реформи, които вероятно ще спънат растежа в краткосрочен план.

Вниманието сега се насочва към данните за брутния вътрешен продукт за третото тримесечие, които трябва да бъдат публикувани през другата седмица. Средната прогноза на 21 икономисти, анкетирани от Ройтерс, сочи икономически растеж от 7,8% на годишна база при отчетени 7,5% за предходните 3 месеца.

Изправено пред нестабилното икономическо възстановяване, китайското правителство многократно изрази увереността си, че страната е на път да постигне целта си за растеж от 7,5% през 2013 г. През тази седмица заместник-управителят на китайската централна банка И Ган заяви, че годишният икономически растеж в Китай през тази година може да достигне и 7,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още