IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският сектор на услугите забави растежа си през септември

Степента на доверие отстъпи от постигнатия 5-месечен връх месец по-рано

09:36 | 08.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китайският сектор на услугите забави растежа си през септември

Бизнес доверието в сектора на услугите в Китай забави растежа си през септември, сочат публикуваните във вторник данни от частно проучване. Изследването е поредният сигнал, че втората по сила икономика в света продължава да набира трудно инерция след значителното забавяне.

Изготвяният от Markit и HSBC индекс на активността в сектора на услугите се смъкна до 52,4 пункта в сравнение с отчетените месец по-рано 52,8 пункта. Въпреки спада индикаторът все пак остана над границата от 50 пункта, която разделя експанзията от контракцията.

"Степента на доверие отстъпи от постигнатия 5-месечен връх през август", посочват в изявление от HSBC.

Управляващите в Пекин заложиха целеви растеж от 7,5 на сто за 2013 г., което би било най-слабият резултат в последните повече от 20 години. Представители на правителството обаче нееднократно подчертаха готовността си да приемат по-бавен растеж в опитите им да преструктурират икономиката. Основната цел пред Китай е да премине от силно зависима от експорта страна към водена главно от вътрешното потребителско търсене.

"В никакъв случай икономиката не е вън от опасност, защото растежът се задвижва от старите двигатели – местната власт и собственост", каза пред Reuters Дун Тао, икономист в Credit Suisse в Хонконг.

"И двата сектора имат своите специфични проблеми и в дългосрочен план не вървят по устойчив път. В дългосрочен план Китай трябва да намери нови двигатели на растежа. Страната не трябва непрекъснато да разчита на местните инвестиции и пазара на недвижими имоти", допълни още експертът.

Брутният вътрешен продукт (БВП) нарастна с годишен темп от 7,6% през първата половина на 2013 г., отчитайки забавяне спрямо постигнатите 7,7% през 2012 г. и 9,3% през 2011 г. Данните за БВП за третото тримесечие ще бъдат представени на 18 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още