IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабер: Китайската икономика вероятно расте с годишен темп от 4%

Икономистът гледа индикатори като търговския обмен със съседните икономики, които може да дадат по-добра представа за търсенето в Китай

10:40 | 25.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фабер: Китайската икономика вероятно расте с годишен темп от 4%

Китайската икономика вероятно расте с годишен темп от 4%, заявява Марк Фабер, автор на Gloom, Boom & Doom, пред CNBC, игнорирайкли поредицата от добри данни напоследък за втората икономика в света.

„Трябва да коригираме доста от икономическата статистика заради кредита, който бе налят в системата и който не е устойчив в дългосрочен план“, коментира Фабер по време на хедж фонд конференция в Сингапур.

Китайската икономика нарасна със 7,7% през миналата година, а за тази целевият растеж е 7,5%.

Според икономисти големият растеж на кредита е един от основните рискове за икономиката, като през последните месеци централната банка предприе някои стъпки за решаване на проблема, като позволи ликвидността на паричните пазари да намалее.

Августовските данни за индустриалното производство, продажбите на дребно и капиталовите инвестиции се оказаха по-добри от очакваното.

Фабер обаче гледа други индикатори, като търговския обмен със съседните икономики, които може да дадат по-добра представа за търсенето в Китай.

„Трябва да се погледнат по-надеждни индикатори, какъвто е износът на Тайван и Южна Корея“, посочва той. Последните данни за Тайван показват ръст на експорта от 3,6% през август на годишна база, което обаче не оправда очакванията за повишение от 3,9%.

Фабер повтори благоприятните си прогнози за златото, което според него е относително евтино. „В дългосрочен план ни очаква голям бичи пазар. Между 1999 и 2011 г. бе достигнат пик от 1921 долара за тройнунция и дъно от 1180 долара, а сега сме на ниво от 1300 долара.“

„Мисля, че златото и особено ценните книжа, обвързани със златото са относително евтини, а широкият американски индекс S&P 500 e относително скъп“, изтъква той. 

Коментар за забавянето на растежа на китайската икономика от Нейра Чехич вижте във видео материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още