IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ли Къцян: Китайската икономика е в решаваща фаза

Без структурно преобразуване и модернизиране няма да сме в състояние да постигнем устойчив растеж, предупреди китайският премиер

17:40 | 11.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Ли Къцян: Китайската икономика е в решаваща фаза

Китайската икономика преминава през „решаващ“ етап на преструктуриране, заяви премиерът на страната Ли Къцян пред Световния икономически форум, който се провежда в китайския град Далиен, цитиран от BBC.

Ли обеща също да подобри отношенията с чуждестранните компании. Той подчерта, че компаниите с развита международна дейност би трябвало да получат „еднакво отношение“ с китайските държавни предприятия.

Китайският премиер смята, че икономиката е в подходяща форма за постигането на целта за растежа от 7,5% през тази година въпреки „сложната“ икономическа обстановка.

През второто тримесечие на годината Китай отчете най-бавния си икономически растеж от две десетилетия – 7,7%, предизвиквайки опасения, че втората по големина икономика в света може би са насочва към „твърдо приземяване“.

Ли се опита да намали тези опасения, заявявайки, че китайската икономика разполага със солидни и силно фундаменти. „Основата за икономическо възраждане е все още крехка, с доста несигурност пред нас“, изтъква Ли, цитиран от AP. “В момента Китай се намира в толкова решаващ етап, че без структурно преобразуване и модернизиране няма да сме в състояние да постигнем устойчив икономически растеж“, добави той.

Правителството на страната започна ключови структурни реформи като либерализиране на лихвените проценти, позволявайки на валутата си да поскъпне и предприемайки мерки за ограничаване на зависимостта си от износа.

Последните икономически данни показват рязък ръст на износа и вноса, както и подобряване на резултатите в производството. Тези по-добри от очакваното икономически показатели бяха приети за признак, че китайският растеж се стабилизира.

„Решени сме да насърчим допълнително вътрешното търсене и потребителските разходи. Същевременно искаме да подобрим инвестиционната си структура и да я направим по-ефективна“, подчерта Ли.

Той засегна и проблема с емитирането на дълг от местните управи, който при проверка през миналата година се оказа, че е достигнал 10,7 трлн. юана (1,6 трлн. долара), или една четвърт от брутния вътрешен продукт на Китай. „Този източник на притеснения се запазва“, каза китайският премиер. „Предприемаме съответните мерки, за да го преодолеем методично. Мога да заявя със сигурност, че ситуацията като цяло е безопасна и управляема“, подчерта той.

Междувременно няколко инвестиционни банки повишиха прогнозите си за икономическия растеж на Китай през тази година след поредицата от силни данни за август, включително за фабричното производство и износа, като при повечето предвижданията вече надхвърлят официалната цел от 7,5%, съобщи Ройтерс. UBS, Deutsche Bank, China International Capital Corporation и Nomura доведоха очакванията си до 7,6% и дори по-високо.

Някои анализатори обаче се опасяват, че подемът е следствие от възродените инвестиции и ръста в сектора за недвижими имоти, осигурен от сенчестите финансови институции благодарение на по-високото ниво на ликвидност след кредитния срив от юни, когато централната банка се опита да свие рисковото кредитиране от страна на банките. Според тях китайската централна банка изглежда тихо е отворила кредитното кранче, за да гарантира, че икономическото забавяне няма да бъде по-рязко от очакваното в подготвителния период за правителственото заседание за икономическите реформи през ноември.

„Банките се връщат в утъпкания коловоз – те започнаха да разширяват кредитирането и останалата бизнес активност, тъй като централната банка разхлаби ограниченията“, заяви Йоу Хунье, икономист в Essence Securities в Пекин. „Възможността за затягане на ликвидността в краткосрочен план изглежда малка, те може да затягат само постепенно“, добави той.

Данни на финансовата институция сочат, че тя почти е удвоила през август спрямо юли съвкупният агрегат за обществено финансиране – широка мярка за ликвидността – до 1,57 трлн. юана (257 млрд. долара).

„Забелязваме, че базовите предизвикателства, пред които е изправена китайската икономика – свръхпроизводството в индустриалния сектор, скритият балон при недвижимите имоти и финансовите рискове на фона на по-ниския потенциален растеж – не са преодолени“, пише в своя бележка Дзиен Чан, икономист за Китай в Barclays Capital в Хонконг. „А всеки силен подем в ръста на инвестициите в инфраструктурата и недвижимите имоти сега може да означава допълнително задълбочаване на дисбалансите, а вследствие на това – и допълнително отлагане на извеждането на икономиката на устойчив път“, добави тя.

Някои икономисти от китайски правителствени организации вече очакват Ли да понижи целта за растежа през 2014 г. до 7% на ежегодното заседание на парламента, което ще се проведе през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:27 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още