IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбите в производствения сектор в Китай са нараснали с 12% през юли

С най-голям принос за растежа са електрическите и телекомуникационните компании и производителите на автомобили

09:56 | 27.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Печалбите в производствения сектор в Китай са нараснали с 12% през юли

Печалбите в производствения сектор в Китай са се възстановили през юли, което е нов сигнал, че втората най-голяма икономика в света се стабилизира, предаде Bloomberg.

Нетните печалби на предприятията, наблюдавани от националната статистика, са нараснали с 12 на сто на годишна база, като най-съществен принос за този ръст имат електрическите и телекомуникационните компании, както и производителите на автомобили.

„Това е още един индикатор, който ни помага да обрисуваме по-позитивна картина за перспективите пред растежа в краткосрочен план“, коментира Чан Дзиен, икономист за Китай в Barclays в Хонконг. Според нея китайската икономика ще нарасне със 7,6% през тази година – съвсем леко повишение спрямо миналогодишния ръст от 7,5 на сто.

Чан обаче предупреждава, че прогнозите за средносрочния растеж трябва да са по-предпазливи заради свръхкапацитета в производствения сектор, спадът при конкурентоспособността на износа, прегряването на пазара на имоти и проблемите във финансовия сектор.

Същевременно затягането на паричната политика на Федералния резерв на САЩ също попадна във фокуса на китайските политици. На брифинг в Пекин зам.-управителят на Китайската централна банка И Ган коментира, че изтеглянето на ликвидност вероятно ще има ограничен ефект върху икономиката на Китай.

Представители на китайските власти дадоха да се разбере в навечерието на срещата на Г-20 в Санкт Петербург, Русия, през следващия месец, че минимизирането на ефектите от оттеглянето на икономическите стимули в САЩ ще бъде ключов момент в политиката.

Зам.-икономическият министър Джу Гуангао даде Индия и Индонезия като негативен пример.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още