IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската икономика показва признаци на съживяване

Националното статистическо бюро е сигурно, че правителството ще постигне целта си за годишен растеж от 7,5%

12:52 | 26.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китайската икономика показва признаци на съживяване

Китайската икономика дава ясни сигнали за възстановяване, подкрепена от политиката на правителството и от съживяването на търсенето в световен мащаб. Правителството ще изпълни целта си за икономически растеж от 7,5% през тази година. Това е становището на Националното статистическо бюро на Китай от днес, съобщава Ройтерс.

Размерът на вътрешния правителствен дълг също е под контрол. Това показват данните на Статистическото бюро, оповестени на среща, организирана от външния министър на страната, в опит да разсее съмненията, че икономиката на Китай се забавя.

„Уверени сме, че и през втората половина на годината икономиката ще задържи положителната инерция, която е набрала. Вярваме, че ще изпълним целта си“, коментира резултатите говорителят на Статистическото бюро Шън Лайюн. „Икономиката излъчва положителни сигнали. Стабилизирането на растежа е все по-очевидно.“

Проучване сред местните производители показа положителни сигнали, че икономиката ще остане стабилна и през третото тримесечие на годината, след като правителството предприе мерки за подкрепа на растежа, включвайки намаляване на данъчната тежест за малките предприятия и увеличаване на разходите за изграждане на инфраструктурни обекти и инвестиции в жп мрежата.

Производствената активност в Китай се е възстановила през август, сочат предварителните данни от редовното месечно проучване на HSBC сред мениджърите на предприятия в производствения сектор.

През юли бяха оповестени положителни данни за търговията и производството, което отбелязва най-бързия си темп на растеж от началото на годината.

От 7,7% през първото тримесечие на годината икономическият растеж на Китай се забави до 7,5% на годишна база, регистрирайки спад вече десето поредно тримесечие.

Пекин не се притеснява от по-бавния растеж, защото в страната се провеждат реформи, насочени към намаляване на замърсяването и социалното неравенство. Правителството следва модел на икономически растеж, зависим от износа и инвестициите в строителството.

Шън Лайюн сподели още, че за Китай е трудно да поддържа високи нива на растеж заради структурните промени и намаляващата заетост. Но заяви, че увеличаващото се потребление, урбанизацията и страните от по-слабо развитите региони, които тепърва ще се възстановяват, ще са двигателите на растежа за китайската икономика в дългосрочен план.

Правителството предприе редица целеви мерки за подкрепа на икономиката, включително намаляване на данъците за малките предприятия, помощ за износителите и увеличаване на инвестициите в инфраструктурни обекти и жп мрежата на страната.

Но бързото темпо, с което намалява растежа, поставя под натиск свръхзадлъжнелите местни власти и китайските фирми. Това предизвиква опасения, че кредитната експанзия от 2008 г. сега може да претърпи срив. Между 2008 г. и 2012 г. отпуснатите кредити се удвоиха, изтласквайки дела на инвестициите до 46% от брутния вътрешен продукт, като повечето от тях бяха насочени към сектора на недвижимите имоти и за изграждането на инфраструктурни обекти.

Китайската банкова регулаторна комисия започна работа с Комисията по ценните книжа на страната, за да насърчи секюритизирането на заеми, като по този начин ще предостави възможност на банките по-лесно да продават проблемните си кредити. Комисиите ще разработят платформа, чрез която банките да продават тези проблемни кредити на инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още