IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преките чужди инвестиции в Китай ускориха темпото на ръст през юли

Инвестициите са нараснали с 24% на годишна база - най-бързият темп от над 2 години, а за първите седем месеци ръстът е 7%

16:12 | 23.08.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Преките чужди инвестиции в Китай ускориха темпото на ръст през юли

Входящите инвестиционни потоци в Китай ускориха темпото на ръст през юли, съобщи Ройтерс, като се позова на данни на министерството на търговията на страната.

Според агенцията случващото се е признак на увеличаване на доверието на чуждестранните компании във втората по големина икономика в света въпреки забавящия се растеж.

Китай е привлякъл 71,4 млрд.долара под формата на преки чуждестранни инвестиции през първите 7 месеца на 2013 г., отчитайки ръст от 7,1% по показателя на годишна база.

Само през юли страната е привлякла 9,4 млрд. долара, което представлява ръст от 24,1% на годишна база при 20,1% през юни. Това е най-бързото темпо на нарастване на преките чуждестранни инвестиции от над 2 години въпреки по-малкия обем от отчетените през юни 14,4 млрд. долара.

„Това показва, че чуждестранните инвеститори все още имат високо доверие в китайския инвестиционен климат“, заяви Шън Данян, говорител на министерството.

От ведомството отбелязаха, че преките чужди инвестиции от САЩ са се увеличили с 11,4% през първите 7 месеца на годината на годишна база, докато тези от еврозоната са скочили с 16,7%, като само при инвестициите от Германия е отчетен ръст от 58,3%.

Преките чужди инвестиции от 10 азиатски държави са нараснали със 7,7%, като увеличението от Южна Корея е с 55,2%, а от Тайланд – с 612,6%.

Според обявените данни за първите 7 месеца на годината преките чужди инвестиции в производството са се свили с 2,4% на годишна база, докато в сектора на услугите нарастват с 15,8%.

Китай се стреми да привлече преки чужди инвестиции в иновативни технологии, за да помогне на своята индустрия да произвежда по-усъвършенствани продукти с по-висока добавена стойност. Напоследък страната увеличи усилията си за привличане на чужди инвестиции в горния сегмент на сектора на услугите, включително логистиката, изследователската и развойната дейност, како и образованието.

Премиерът Ли Къцян настоява пред чуждестранните инвеститори да започнат дейност в областта на услугите, включително финансовите, в зоната за свободна търговия, която ще бъде създадена в Шанхай.

Проучване на британската банка HSBC през тази седмица подсили признаците за стабилизиране на китайската икономика, след като правителството предприе мерки в подкрепа на икономиката, включително премахване на данъци за малките фирми, предлагайки допълнителна помощ за износителите и ускорявайки инвестициите в градската инфраструктура и железопътната мрежа.

През второто тримесечие темпото на икономически растеж в Китай се забави до 7,5% от 7,75 през периода януари-март, като това бе 9-то му забавяне за последните 10 тримесечия.

От министерството на търговията подчертаха, че от началото на август са налице признаци за стабилизиране на търговията през следващите няколко месеца.

„Китайският ръст във вноса и износа ще продължи да се стабилизира през следващите няколко месеца с подобряването на световното търсене и постепенното осъществяване на поредица от мерки за улесняване на търговията“, смята Шън.

Китайският износ нарасна с 5,1% през юли на годишна база, надхвърляйки очакванията на анализаторите, докато вносът скочи с 10,9% също на годишна база, сочат последните данни на китайското правителство. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
M37Unseen
преди 10 години
Очаквах инвестициите от САЩ да се увеличат с повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още