IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждите инвеститори се завръщат на жилищния пазар в Китай

От началото на годината чуждестранни компании са набрали 1,6 млрд. долара за фондове от затворен тип с цел инвестиции в жилища

11:30 | 22.08.13 г.
Чуждите инвеститори се завръщат на жилищния пазар в Китай

Чуждестранните компании за частен капитал изглежда отново започват плахо да навлизат на пазара на жилищни имоти в Китай, след като близо четиригодишната държавна кампания за контрол на зашеметяващо високите цени в страната ограничи апетита към инвестиции на местния пазар, пише Wall Street Journal.

Фонд за имоти на Blackstone Group LP, фокусиран върху Азия, тази седмица отправи оферта за придобиването на китайската строителна компания Tysan Holdings за 322 млн. долара.

През юли компанията за частен капитал от Тексас Century Bridge Capital инвестира 44,4 млн. долара в джойнт венчър с листваната строителна компания от Хонконг Coastal Greenland Ltd. за изграждането на жилищен комплекс за средната класа в централния китайски град Ухан.

В същото време миналата седмица UBS AG обяви, че поделението й за управление на активи обединява сили с местните власти в Шанхай и застрахователна компания за създаването на фонд за инвестиции в държавни жилища, който може да използва държавно и частно финансиране с цел изграждане на повече евтини жилища в Китай.

От 2010 г. насам китайското правителство затегна мерките за контрол на имотния сектор в опит да укроти скорострелно нарастващите цени на жилищата. Но на фона на крехкия растеж в сектора на имотите, който има сериозен принос за търсенето на всякакви стоки - от стомана до мебели, от началото на тази година политиците смекчиха подхода си, което съживи продажбите и цените на имотите в редица градове.

Това на свой ред накара някои чуждестранни институционални инвеститори отново да се върнат на пазара на имоти в Китай.

От началото на тази година чуждестранните компании за управление на имоти са набрали 1,6 млрд. долара за фондове от затворен тип с цел инвестиции в жилищни имоти в Китай. За сравнение през 2012 г. тази сума възлизаше на 800 млн. долара, а през 2011 г. тя бе 400 млн. долара, сочат данни на Preqin.

Чуждестранните инвеститори поглеждат и към някои нишови сегменти на жилищния пазар, като например жилищни проекти с включено обслужване в големите градове, за да ограничат рисковете, породени от държавните ограничителни мерки за покупка на жилища, твърдят анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още