IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служител оказвал натиск върху чуждестранни компании в Китай

Член на Националната комисия за развитие и реформи искал от Samsung, Siemens и други да признаят за извършени нарушения на антимонополното законодателство

16:27 | 21.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Според юристи с опит в антимонополните дела чуждестранните компании се страхуват да си търсят правата срещу несправедливите обвинения на Националната комисия за развитие и реформи. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Според юристи с опит в антимонополните дела чуждестранните компании се страхуват да си търсят правата срещу несправедливите обвинения на Националната комисия за развитие и реформи. Снимка: Ройтерс

Висш държавен служител поставил под натиск над 30 чуждестранни компании, сред които General Electric и Siemens, да признаят за извършени нарушения на антимонополното законодателство. Той ги предупредил да не използват услугите на външни адвокати, за да оспорват обвиненията на регулаторите, предава Ройтерс, като се позовава на източници, присъствали на срещата, но пожелали да останат анонимни.

Срещата е доказателство за това, че все повече адвокати в Китай, които се занимават с антимонополни дела, виждат изключително агресивния подход при прилагането на антимонополния закон, приет през 2008 г. Срещата поставя на преден план влошаващите се взаимоотношения между чуждестранните компании и китайските регулатори.

Двама от източниците, които са били на срещата, проведена при закрити врата в периода 24-25 юли, казват, че служител на висок пост е показвал на юристите как да напишат самопризнания и копия на писма, в които други компании признават вината си в предишни антимонополни дела. Адвокати, назначени от някои от същите тези фирми, също били на срещата.

Трети източник, също присъствал на срещата, провела се в малък хотел в Пекин, назова името на служителя, отправял нападките към адвокатите. Той се казва Сю Синю и е шеф на антимонополния отдел в Националната комисия за развитие и реформи на Китай (National Development and Reform Commission, или NDRC).

Според източниците Синю, без да изпада в подробности, казал, че половината от компаниите, чиито представители са в залата, били разследвани или в момента тече разследване за тях в Националната комисия за развитие и реформи. Посланието, което отправил към тях, било: „Ако се съпротивлявате, ще удвоя или утроя глобите ви.“

От Националната комисия за развитие и реформи не пожелаха да отговорят на въпросите на Ройтерс, а Сю не бе открит за коментар.

На срещата са присъствали General Electric, Siemens, Samsung, Microsoft, Volvo, IBM, Michelin, шведският производител на опаковъчни материали Tetra Pak, Intel, Qualcomm, дъщерната компания на Danon - Dumex, американският производител на кабелно оборудване Arris и други.

Tetra Pak потвърдиха, че са били на срещата, но отказаха всякакъв коментар. Samsung и Volvo обясниха, че не знаят нищо за такава среща. IBM, Intel, General Electric и Microsoft отказаха да коментират. Siemens, Arris, Michelin и Dumex също не пожелаха да отговорят, а Qualcomm не бе открита за коментар.

Комисията за развитие и реформи ръководи редица разследвания относно това как компаниите осъществяват своята дейност в Китай и следят дали те наистина принуждават търговците на дребно да предлагат продукцията им на минимална цена.

Припомняме, че на 7-и август китайските регулаторни органи наложиха наказание на шест компании, произвеждащи адаптирано бебешко мляко, заради фиксиране на цените. Общата санкция възлезе на 110 млн. долара. Тогава три други производителя се разминаха с глобите, защото според Комисията те са извършили „самопризнание“.

Около 30 юристи са посетили срещата, проведена в Китай. Тя беше обявена като обучение за мултинационалните компании по повод петата годишнина от приемането на Закона срещу монопола в азиатската страна. Представители на Министерството на търговията и на Държавната администрация за индустрия и търговия също присъстваха на срещата, но техните презентации бяха засенчени от речта на Сю Синю.

Думите му бяха възприети като заплаха, но дори другите членове на Комисията да не са обърнали внимание на казаното, посланието на Сю беше в тон с начина, по който другите официални власти се държат с представителите на компаниите през последните месеци.

Според анонимните източници Сю не е обяснил защо иска от чуждестранните компании да си наемат външни адвокати при положение, че срещу тях тече разследване.

Признаването на вина от страна на някоя компания е по-лесно за комисията. Адвокати, които са се занимавали с такива дела, казват, че капацитетът за правен анализ на комисията е слаб и единици са членовете ѝ, които имат опит в прилагането на антимонополното законодателство. „Те не правят анализ. Те се срещат с вас и те карат да си признаеш“, коментира адвокат, запознат със случилото се на срещата.

„Когато един от адвокатите се опита да зададе въпрос относно Закона срещу монопола, Сю му отговори да се обърне към изпълнителния директор на компанията си и той да му разкрие порочните практики и коя част от закона е нарушена. След този отговор адвокатът млъкна“, коментират още анонимните източници.

Китайските регулатори не обясниха мотивите за различните разследвания относно начина на ценообразуване. Но китайските медии обвиниха чуждите си колеги, че преувеличават за случилото се. Агенция Синхуа обясни, че такива разследвания са нещо обичайно за пазарно-ориентирана икономика, каквато е китайската.

Според юристи с опит в антимонополните дела чуждестранните компании се страхуват да си търсят правата срещу несправедливите обвинения на комисията, предявявайки иск в съда. Докато съдебната система на Китай продължава да е зависима, то експертите определят този ход като по-полезен от извършването на подробен правен анализ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още