IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският сектор на услугите достигна 5-месечен максимум

Ръстът бе подкрепен от правителствените мерки за стимулиране на икономиката, смятат експерти

09:45 | 04.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китайският сектор на услугите достигна 5-месечен максимум

Активността в сектора на услугите в Китай достигна 5-месечен максимум през август. Покачването бе подкрепено от правителствените мерки за стимулиране на растежа, показват данните от независимо проучване на втората по големина икономика, цитирано от Ройтерс.

Изготвяният от Markit и HSBC индекс на производствената активност (PMI) в сектора на услугите се изкачи до 52,8 пункта през август спрямо 51,3 пункта през предходния месец – най-високият резултат от март насам.

Множество експерти и пазарни участници изразиха опасенията си в последните месеци, че икономиката на Китай изпитва затруднения. Голяма част от прогнозите бяха насочени към спад на активността, особено след като паричният пазар във втората по сила икономика в света бе засегнат от безпрецедентна криза през юни.

Въпреки това с помощта от серия от лостове китайското правителство насочи икономиката към курс на стабилизиране. Част от мерките включваха ускоряване на инвестициите в железопътната инфраструктура и общественото жилищно строителство, както и въвеждане на политики за подпомагане на по-малките компании с финансови затруднения.

"Все още е твърде рано да се каже, че икономиката е обърнала тенденцията на спад. Въпреки това ние вече виждаме някои признаци на възстановяване", каза Сиенфан Жън, старши икономист на IHS Global Insight в Пекин.

Изготвяното проучване от Markit и HSBC се основава на данни, събрани от месечните отговори на изпратените до ръководните кадри на повече от 400 частни компании в сферата на услугите въпросници.

По-рано тази седмица изготвяният от Китайската национална статистическа служба индекс на производствената активност нарасна до 51 пункта през август спрямо отчетените месец по-рано 50,3 пункта. По този начин индикаторът надхвърли прогнозите на анкетираните от Thompson Reuters експерти за ръст до 50,6 пункта и достигна най-високото си ниво от април 2012 г.

Същевременно финалната оценка на PMI индекса на Markit и HSBC се изкачи до 50,1 пункта през август спрямо резкия спад от 47,7 пункта през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още