IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин инвестира милиарди в нов финансов квартал

Перспективите за успех на мащабния проект са съмнителни заради рисковете пред пазара на имоти и китайската икономика

12:06 | 05.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Пекин инвестира милиарди в нов финансов квартал

Напредват плановете за строителството на новия финансов квартал в Пекин, който ще е с размерите на финансовите сърца на Лондон и Манхатън взети заедно. Ако проектът Lize Financial District бъде реализиран, той ще осигури между 8 и 9,5 млн. кв. м нови първокласни офис площи. Така предлагането в най-високия сегмент от пазара в столицата на Китай ще се увеличи почти двойно, пише The Wall Street Journal.

Според плановете в новия финансов квартал в южните покрайнини на Пекин ще се издигнат 80 небостъргача. Предвижда се районът да бъде свързан с останалата част от града с три нови линии на метрото.

Амбициозният проект се подготвя на фона на нарастващите опасения за крехката финансова система в Китай, големият дял на празните офиси и нарастващите дългове на местните власти. Човекът, който стои зад вече 20-годишният проект обаче не се страхува от неясното бъдеще.

Шъ Уеймин, който е председател на Beijing Lize Financial Business District Holdings Ltd. - държавната инвестиционна компания, която стои зад проекта, твърди, че наличните първокласни офис площи са недостатъчни за финансовата индустрия в Пекин.

В момента районът не изглежда никак привлекателен – с наполовина построени небостъргачи и сгради, които са на крачка от събаряне. Първите лъскави офис кули се предвижда да бъдат готови през 2018 г., ако всичко върви по план. За окончателното завършване на квартала обаче ще са необходими поне още 10 години, изчисляват от компанията.

Проектът Lize поне засега се оценява на 110 млрд. юана (18 млрд. долара), като средствата ще бъдат набирани по няколко начина, включително чрез емисии облигации, банкови заеми и други инвестиционни инструменти. От компанията отказват да разкрият каква част от сумата са събрали, но според проспектите за облигационните емисии към края на 2010 г. стойността на активите е била10,9 млрд. юана, а задълженията са възлизали на 9,54 млрд. юана.

Успехът на проекта в никакъв случай не е гарантиран. Пекин вече има един финансов квартал, където се помещават централите на водещите финансови компании. Отделно е и конкуренцията на Шанхай, който има амбициите да се превърне в национален финансов център, а и Тиендзин иска дял от славата на финансов център.

Сериозен риск представлява и свръхпредлагането на пазара на бизнес имоти. Опитите на централното правителство да „охлади“ пазара на бизнес имоти в Китай пренасочи инвеститорите към сектора на бизнес имотите. Данните на властите сочат, че офисите в строителство в цялата страна са достатъчни да задоволят нуждите за 8 години напред.

А ако китайската финансова система колабира, намирането на желаещи да се преместят на ново място ще стане още по-трудно. Все пак към момента 170 компании, предимно китайски и най-вече държавни, са подписали предварителни договори за наем на офис в бъдещия финансов квартал. Сред тях са Xinhua News Agency и Great Wall Asset Management. Шъ води и преговори с американската Tishman Speyer Properties LP, но от компанията засега отказват коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още