IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на Индия е спаднал рязко

През последните месеци индийската централна банка предприе серия от мерки за ограничаване на дефицита, сред които вдигане на митата за вноса на злато

11:03 | 03.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Търговският дефицит на Индия е спаднал рязко

Търговският дефицит на Индия е намалял рязко през третото тримесечие, след като серия от мерки помогна да бъде ограничен вносът на злато, пише BBC. По данни на Индийската централна банка дефицитът е представлявал 1,2% от БВП на страната през тримесечието. През същия период миналата година той е бил 5% от БВП

Дефицитът по търговския баланс на държавата спада до 5,2 млрд. долара за периода от юли до септември от 21 млрд. долара през третото тримесечие на миналата година. Финансовият министър на Индия Паланиапан Чидамбарам заяви, че според последните данни държавата „ще може да поддържа това ниво на дефицит“.

Индия се опитва да понижи търговския си дефицит, откакто той удари рекорден връх от 6,7% от БВП през четвъртото тримесечие на миналата година и изтощи държавните запаси за валутна търговия, както и местната валута.

Индийската рупия е една от най-слабо представящите се валути тази година. Тя спадна с близо 25% спрямо щатския долар между януари и септември. Въпреки че оттогава отбеляза частично възстановяване, тя все още е с около 13% по-слаба от долара спрямо началото на годината.

Индийската централна банка вкара в ход серия от мерки през последните няколко месеца с цел да задържи дефицита и да укрепи националната валута. Една от тях беше вдигането на митата за вноса на злато – един от главните двигатели на търговския дефицит в държавата. Банката обяви, че в резултат вносът на злато е паднал до 3,9 млрд. долара през второто тримесечие от 16,4 млрд. през първото, а подем в износа е подпомогнал свиването на дефицита.

Данните идват дни след като Индия отчете, че икономиката й се е разширила с 4,8% през третото тримесечие, надминавайки очакванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още