IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция ограничи спада на БВП до 3% през третото тримесечие

Атина и международните кредитори прогнозират, че икономиката ще се свие с 4 на сто през цялата 2013 г.

12:55 | 09.12.13 г.
Гърция ограничи спада на БВП до 3% през третото тримесечие

Гръцкият брутният вътрешен продукт (БВП) очаквано остана на червена територия и през трите месеца до края на септември. Въпреки това задлъжнялата страна отчете на четвъртото си поредно тримесечие на спад на контракцията, пише Ройтерс.

Правителствените данни показаха, че БВП на Гърция се е свил с 3% на годишна база в периода юли-септември, оставайки без промяна спрямо първоначалната оценка.

Сезонно коригираното понижение последва спада от 3,7 на сто тримесечие по-рано. По този начин годишният темп на свиване на гръцката икономика през първите девет месеца на годината достигна 4%.

Гърция и нейните международни кредитори прогнозират, че икономиката ще се свие с 4 на сто през цялата 2013 г. С това страната ще отбележи шестата си поредна година в рецесия.

През вчерашния ден гръцкият парламент прие бюджета за 2014 г. Новата финансова рамка предвижда съкращение на държавните разходи в размер на 3,1 млрд. евро.

Управляващата коалиция прие бюджета с малко мнозинство. Той беше подкрепен от 154 от общо 300 депутати. "За" гласуваха двете партии в правителствената коалиция – "Нова демокрация" и ПАСОК.

По време на дебатите премиерът Андонис Самарас заяви, че бюджетът за идната година ще бъде истинска революция в икономическата сфера. Той увери, че догодина Гърция ще преодолее безработицата и дори цитира думите на Нелсън Мандела, че "нещо изглежда невъзможно, докато не се направи".

За първи път след шест години на икономически спад финансовата рамка предвижда ръст на БВП от 0,6 %.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още