IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските разходи в САЩ са нараснали с 0,5% през ноември

През месеца доходите на американците нарастват с 0,2%, а спестяванията им се свиват до 4,2%

16:11 | 23.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Потребителските разходи в САЩ са нараснали с 0,5% през ноември

Американските потребители са бръкнали по-надълбоко в портфейлите си през ноември, показват данните за потребителските разходи на Министерството на търговията са САЩ, предава МаrketWatch.

През миналия месец на сезонно изгладена база потребителите са изхарчили с 0,5% повече, като това е най-бързия прираст на потребителските разходи от юни насам. Данните показват, че с края на годината икономиката на САЩ набира скорост.

През ноември личният доход на американците нараства с 0,2%, след като през октомври се сви с 0,1%. Анкетираните от МаrketWatch икономисти прогнозираха, че потребителските разходи ще се увеличат с 0,5%, докато личния доход – с 0,4%, като днешните данни донякъде оправдаха очакванията им.

По-големите разходи на домакинствата бяха една от причината Федералният резерв на САЩ да направи първата крачка към приключване на мащабната си програма за изкупуване на американски облигации миналата седмица.

През ноември домакинствата на най-голямата икономика в света са осъществили повече покупки на автомобили. Американците са похарчили повече за краткотрайни стоки, услуги, но като цяло покупките на стоките за ежедневна употреба намаляват.

Преди публикуваните на данни старши икономистът в BMO Capital Markets Сал Гуатери сподели пред МаrketWatch, че ръст от 0,5% в разходите през ноември най-вероятно ще увеличи вътрешното потребление до ниво от 3,2%. Това би било най-бързият тримесечен темп на прираст след 2010 г. Според експертът 2014 г. може да бъде една от най-добрите за икономиката на САЩ спрямо последните няколко години.

Спестяванията на американците намаляват от 4,5% до 4,2%.

След изнасянето на данните доходността по 10-годишните американски облигации се покачи с 1,5 базисни пункта до 2,904%.

Малко по-късно бе публикуван и индексът на потребителското доверие, изготвян от Thomson Reuters и от Университета в Мичиган. Данните показаха, че през декември показателят се е изкачил до 82,5 пункта от ревизираните през ноември 75,1 пункта. По този начин през последния месец на годината бележи най-големия си ръст от юли насам. Анкетираните от МаrketWatch икономисти чакаха 82,9 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още