IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция ще избегне повторна рецесия през 2013 г.

Френската икономика ще нарасне с 0,4 на сто през трите месеца до края на декември, показа последната правителствена оценка

10:30 | 27.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Франция ще избегне повторна рецесия през 2013 г.

Франция ще избегне изпадането в повторна рецесия през тази година, показа последната оценка на националното статистическо бюро INSEE.

Френската икономика ще нарасне с 0,4 на сто през трите месеца до края на декември след спада от 0,1 на сто тримесечие по-рано, пише BBC.

Президентът Франсоа Оланд е поставен под натиск да съживи икономиката, след като други от големите страни от еврозоната започват да показват признаци на възстановяване. За последно френската икономика бе в рецесия през първото тримесечие на тази година.

Правителствената прогноза за икономическия растеж през цялата 2013 г. достига равнище от 0,2 на сто.

Една икономика е в състояние на рецесия, когато отчита свиване в продължение на две последователни тримесечия. Анализатори имаха опасения, че френското национално стопанство може да се върне към спад, след като претърпя краткотрайно възстановяване. Въпреки това националното статистическо бюро е на мнение, че това ще бъде избегнато.

Според данните на INSEE френският износ е отстъпил с 1,3 на сто през третото тримесечие. Разходите на домакинствата пък са нараснали с 0,1 на сто за периода.

Последната прогноза на правителството включва икономически растеж от 0,9% през 2014 г. Предходната оценка на управляващите бе за равнище от 1,2 на сто.

Френската икономика не е отчитала отрицателен годишен растеж от 2009 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още