IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработните във Франция продължават да се увеличават

Данните за ситуацията на пазара на труда нанасят пореден удар върху правителството на Франсоа Оланд

21:16 | 26.12.13 г. 1
Безработните във Франция продължават да се увеличават

Последните данни за безработицата във Франция нанесоха още един удар по правителството на президента Франсоа Оланд.

Броят на регистрираните безработни французи, които търсят работа, е нараснал със 17 800 души през ноември до 3,29 млн. души, сочат данни на френското министерство на труда, съобщава АФП.

Статистиката поставя поредното предизвикателство пред властите, чийто основен приоритет е ограничаването на безработицата. Въпреки тревожните данни обаче министърът на труда Мишел Сапен прогнозира спад на безработицата, като подчерта, че това не са последните данни за 2013 г.

“Безработицата във Франция се понижава. Скромно, но се понижава”, коментира Сапен.

През октомври нивото на безработицата във Франция леко се понижи за първи път от две години насам, което подтикна Франсоа Оланд да обяви началото на възстановяването на пазара на труда и да обещае, че ще обърне негативните тенденции до края на тази година.

Вместо очакваните реформи на пазара на труда обаче правителството му реши да разчита на активните мерки и политики за повишаване на заетостта чрез финансиране на работни места за нискоквалифицирани кадри, както и данъчни стимули за компаниите, които наемат хора.

Известна утеха за Оланд, чиято популярност продължава да намалява, представляват данните за младежката безработица – през последните месеци се наблюдава спад на младите хора без работа.

Безработицата сред по-възрастните обаче продължава да расте, увеличават се и продължително безработните французи.

Слабият икономически растеж вече попречи на Оланд да изпълни целите за бюджетния дефицит, отбелязва агенция Dow Jones. Тази година правителството на Франция трябваше да свие дупката в хазната под 3 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП), но очакванията са дефицитът да остане над тази граница.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 2
Батя
преди 10 години
Пореден крах на комунизма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още