IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ вече не са сред десетте най-свободни икономики в света

Икономическата политика на страната през последните години включваше значително разширяване на държавната намеса, се посочва в доклада на Heritage и WSJ

10:43 | 14.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
САЩ вече не са сред десетте най-свободни икономики в света

САЩ изпаднаха от топ 10 на най-свободните икономики в света, пише CNBC, позовавайки се на последното проучване в тази област.

Най-голямата икономика изостана с 2 места до дванадесетата позиция в Индекса на икономическата свобода за 2014 г. на фондацията Heritage и Wall Street Journal, публикуван днес. Това е седма поредна година на пропадане в класацията за „страната на неограничените възможности“.

Индексът се основава на условията в четири категории на държавното устройство: върховенство на закона; ефективност на регулаторите; ограничаване на държавната намеса и свободен пазар.

„Цялостната икономическа политика на САЩ през последните години включваше значително разширяване на сферата на държавна намеса, като това неминуемо ускори ограничаването на икономическата свобода“, се казва в доклад, придружаващ данните за индекса.

„Липсата на целенасочена фискална реформа отслаби финансовия баланс на правителството и доведе до рязко увеличаване на правителствения дълг. Паралелно с това назначаването на високи ръководни постове на близки и роднини разклати устоите на върховенството на закона, допринасяйки допълнително за ограничаването на икономическата свобода“, се казва още.

За това допринесоха и строгите правила в сфери като финансите, здравеопазването и опазването на околната среда, завличайки страната до втората ѝ най-ниска позиция в 20-годишната история от съществуването на индекса.

„Последните пораждаха несигурност в бизнеса, която се отрази негативно на създаването на нови работни места, както и на възстановяването на икономическия растеж“, пише в доклада.

Въпреки влошаването в САЩ обаче, в световен мащаб тенденцията е по-положителна, като изгубеното по време на кризата се е възвърнало.

Финансовата столица на Азия – Хонконг, затвърждава титлата си на най-свободна икономика за двадесета поредна година.

„Условията за създаване на нови компании, нивото на данъчно облагане, възможността всеки да се издигне са най-големи и благоприятни в Хонконг“, коментира основателят и председател на Азиатския център за изследвания Ед Фелнер.

След Хонконг в индекса се нареждат Сингапур, Австралия, Швейцария, Нова Зеландия и Канада. За най-напреднала държава в това отношение се посочва Мианмар заради подобряването на инвестициите, бизнеса и свободата на труда.

Без особена изненада на последното място остава Корейската народно-демократична република.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още