IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес доверието в Италия се понижи в началото на годината

Индикаторът се сви до 97,7 пункта, като не оправда с малко пазарните очаквания

12:25 | 29.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бизнес доверието в Италия се понижи в началото на годината

Бизнес доверието в Италия неочаквано се понижи през януари и прекъсна серията от осем поредни месеца на повишение. Данните не оправдаха с малко пазарните очаквания. Изглежда, че единствената светлинка за третата по големина икономика в еврозоната ще изгасне, пише WBPOnline.

Бизнес доверието, което описва краткосрочните очаквания на бизнеса, се сви до 97,7 пункта в първия месец на годината, показват данните на Националният статистически институт на Италия. Анализаторите чакаха нарастване до 98,6 пункта спрямо стойностите от декември, когато индикаторът показа ръст до 98,2 пункта.

През декември показателят зае най-високата си стойност от август 2011 г. насам.

Италия изпадна в повторна рецесия от началото на финансовата криза през 2008 г. Опитите на страната да се избави от прегръдките на кризата се оказват неефективни, имайки предвид и високата безработица.

През ноември безработицата достигна рекордните 12,7%. Младежката безработица пък е повече от 40 на сто.

Въпреки че производството удари 32-месечен връх през декември, то индустриалният сектор на Италия не успява да набере желаната скорост.

Технически Италия излезе от дългата рецесия, в която бе изпаднала. През третото тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) на страната спря да се свива. Растежът на реалния БВП остана без промяна спрямо второто тримесечие. Той е надолу с 1,8% в сравнение с третото тримесечие на 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още