IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделките на фондовата борса в Австралия ще се извършват и в юани

Това е още една стъпка на Австралия в посока увеличаване на капиталовите потоци с най-големия й търговски партньор – Китай

11:41 | 17.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сделките на фондовата борса в Австралия ще се извършват и в юани

Чрез съвместен джойнт венчър с Bank of China Ltd. фондовата борса в Австралия ще предлага на своите клиенти възможността да извършват сделките си за покупко-продажба на ценни книжа в китайски юани, предава MarketWatch. Това е още една стъпка на финансовите компании в Австралия в посока увеличаване на капиталовите потоци между Сидни и най-големия й търговски партньор – Пекин.

Услугата по сетълмента ще позволи на компаниите в Австралия да приемат или да извършват плащания със своите китайски търговски партньори посредством системата на ASX Ltd. Austraclear. Говорителят на ASX заяви, че повече детайли относно платформата и споразумението с Bank of China ще бъдат оповестени във вторник.

„Постига се значителен напредък във взаимоотношенията между Австралия и Китай чрез улесняване интернационализацията на юана. Това укрепва връзката между нашите финансови пазари", пише борсовият оператор в своята покана до медиите за участие в официалната церемонията по подписването на споразумението с Bank of China в Сидни.

Извършването на сделките директно в юани вместо в щатски долари опростява търговската размяна и съкращава разходите за австралийските компании, когато извършват сделки с китайските. От средата на 2009 г. Пекин бавно разхлабва ограниченията върху юана  и трансграничните парични потоци с цел да разшири използването на валутата в международните търговия и инвестиции.

Миналата година две австралийски банки - Westpac Banking Corp. и Australia & New Zealand Banking Group Ltd. - получиха лиценз от Централната банка на Китай да действат като маркет-мейкъри при директната търговия на юана и австралийския долар. След като получи разрешение от Комисията за банково регулиране на Китай, по-рано този месец Westpac разкри, че планира чрез своите поделения в Шанхай и Пекин да стартира нови дейности с деривати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още