IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Дългът на Япония ще започне да се понижава до 2018 г.

До пет години страната ще има икономика с по-висок потенциал за растеж, смятат от международната организация

16:57 | 17.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МВФ: Дългът на Япония ще започне да се понижава до 2018 г.

Най-задлъжнялата страна в света след Гърция – Япония, ще започне да свива дълга си до 2018 г. Становището бе изразено от Международния валутен фонд (МВФ) и се базира на двуетапното покачване на данъка върху потреблението и ускоряването на икономическата активност.

"При един успешен сценарий през следващите пет години, считано от сега, съотношението на дълга към брутния вътрешен продукт вече ще е достигнало своя връх и ще започне постепенно да спада", заяви пред South China Morning Post Джералд Шиф, заместник-директор за Азия и Тихоокеанския басейн в МВФ.

Планът на Шиндзо Абе за възстановяване на икономиката, известен като "Абеномика", до голяма степен успя да даде положителни първи резултати. Много експерти обаче поставят под съмнение дългосрочната устойчивост на модела, който цели да изкара Япония от близо 15-годишната дефлация.

Стратегията на Абе се базира на агресивните действия на централната банка, които по думите на управляващите ще дадат тласък на икономиката в краткосрочен план и фискална стабилност в по-дългосрочен.

Японският дълг се очаква да достигне почти 240% от брутния си вътрешен продукт (БВП) през 2015 г. Към момента задълженията са близо 150%. За сравнение в САЩ равнището е около 87 на сто.

"Ако всички мерки успеят, Япония ще има икономика с по-висок потенциал за растеж и ще бъде в позиция за възможно по-динамично поемане на риск", добави Шиф.

"Това означава, че хората ще инвестират и заемат повече. Икономиката ще бъде по-интегрирана с останалата част от Азия, защото Япония ще предоставя повече чуждестранни инвестиции и банкови дейности за региона", посочи още той.

Брутният вътрешен продукт на Япония през четвъртото тримесечие на 2013 г. се увеличи с 0,3%, което остана под очакванията за ръст от 0,7%.

Изчислена на годишна база, японската икономика се е покачила с 1% през тримесечието спрямо ръста от 1,1% в периода юли-септември. Анализаторите прогнозираха разширение на годишна база от 2,8 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още