IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Япония отчете 5-годишен връх

Безработицата пък слезе до най-ниското си ниво от декември 2007 г.

10:07 | 31.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инфлацията в Япония отчете 5-годишен връх

През 2013 г. инфлацията в Япония скочи до най-високото си ниво от 5 години насам. Изнесените правителствени данни за потребителските цени, отнасящи се за декември, изненадаха пазарните участници и подсказват, че премиерът Шиндзо Абе постига напредък в опитите си да сложи край на продължителната дефлация, пише MarketWatch.

Инфлацията през последния месец на миналата година също се покачи рязко. Основният индекс на потребителските цени, в който не попадат волатилните цени на храните, нарасна до 1,3% на годишна база. Това е малко повече в сравнение с ръста от 1,2 на сто през ноември.

Повишението е най-голямото от октомври 2008, когато инфлацията бе 1,9 на сто и повече от очакванията на анкетираните от The Wall Street Journal и Nikkei анализатори за ръст от 1,2%.

За 2013 г. основният индекс се покачва с 0,4%, след като през 2012 г. бе отчетена дефлация от 0,1%.

Инфлацията, включваща цените на храните, през декември нарасна с 1,6% на годишна база. Инфлацията за региона на Токио – ранен индикатор за тенденцията при цените за останалата част от Япония – се увеличи с 0,7% през януари.

Публикуваните данни за безработицата също показват осезаемо икономическо възстановяване. Тя спадна до 3,7% от 4% през ноември. Отчетеното през последния месец ниво на безработица е най-ниското от декември 2007 г.

Още икономически данни и успява ли Абеномиката - вижте във видео материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Видео виж още

Коментари

Финанси виж още