IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стиглиц: Намаляването на корпоративния данък в Япония не е добра идея

Носителят на Нобелова награда за икономика смята, че компаниите ще използват спестените средства за свои собствени облаги

18:30 | 24.01.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Стиглиц: Намаляването на корпоративния данък в Япония не е добра идея

Опитите на Япония да се съживи след повече от десетилетие в състояние на стагнация са налице. Всички говорят за това. Надеждите, че Страната на изгряващото слънце може да пренареди пъзела, са живи, пише CNBC.

Една от мерките обаче предизвиква опасения – намерението на управляващите да намалят корпоративния данък с надеждата спестяванията на компаниите да бъдат реинвестирани обратно в икономиката.

Носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц е един скептиците, които вярват, че корпорациите ще използват неочакваното наследство за своя собствена облага.

„Говорим за намерението им да увеличат данъка върху продажбите и да намалят корпоративния данък и така да се молят, че всички добросъвестни компании ще използват допълнителните приходи, за да увеличат заплатите“, каза пред участниците на Световния икономически форум финансистът.

„Знам, че в Америка това със сигурност няма да стане. Това ще резултира в по-големи бонуси“, допълни той.

Япония и САЩ имат много общо що се отнася до високите ставки на корпоративния данък. Страната на изгряващото слънце е първа, а Щатите – втори в света. И двете държави предприеха мерки за намаляването им. Миналата година правителството на Япония одобри умерено намаление на данъка до 35,64%. Ставката остава малко по-висока от 35-процентния данък в най-голямата икономика в света.

Редукцията е част от „Трите стрели“ на премиера на азиатската страна Шиндзо Абе за съживяване на икономиката.

В САЩ президентът Барак Обама и Конгресът са на различно мнение по отношение на условията, при които ставката да бъде намалена. Президентът иска понижението на корпоративния данък да бъде обвързано с разходи за програми, създаващи нови работни места.

Идеята и в двата случая е, че данъчните облекчения под формата на по-ниска ставка освобождават капитал, който би могъл да бъде инвестиран.

Още за форума в Давос вижте в коментара на Нейра Чехич от Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
stoiloff
преди 10 години
Поредния "икономист" който най-малко разбира от икономика! Типичен *** данъците трябва да са високи, за да може *** икономисти да цоцат! Пфу! Пъкъла да ви е малко химикономисти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Как управляващите ще имат намерението да намалят корпоративния данък - ТАМ са "продадени" /предадени/ напълно! Е , малк осе опъваха, ама им помогнаха индиректно да влезнат в "пътя"... Единствено сега имат право на провеждане на валутна девалвация /независеща от тях/ и то такава, че въпреки лекото увеличаване на доходите в местна валута, то да пада постепенно жизнения стандарт спрямо долара...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още