IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Устремът на полската злота не бе засегнат от кризата в Украйна

Полските пари са най-добре представящата се европейска валута от началото на месеца с ръст от 2,3% спрямо еврото

13:34 | 25.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Устремът на полската злота не бе засегнат от кризата в Украйна

Устойчивостта на злотата по време на политическата криза в Украйна показва колко много е постигнала Полша в десетилетието след присъединяването си към Европейския съюз (ЕС).

Полските пари са най-добре представящата се европейска валута от началото на февруари сред 14-те конкуренти, следени от Bloomberg. Паричното средство подобри покупателната си способност спрямо еврото с над 2,3%, отчитайки най-силния си едномесечен ръст от юли 2012 г.

На другия полюс е представянето на руската рубла, която пропадна до ново рекордно дъно през миналата седмица. Трейдърите ограничиха своите залози в руските пари, разширявайки същевременно експозициите си в злоти. По този начин полската валута се превърна в най-търгуваната сред тези в Източна Европа.

Полша продължава да подобрява позициите си на Стария континент, разширявайки експорта си към ЕС до 81% спрямо 77 на сто през 2012 г. Същевременно износа за Русия, която е дългогодишен исторически партньор на Варшава, достига едва 4,3%.

Въпреки че безработицата в страната нарасна през последния месец, страната продължава да е разглеждана от инвеститорите като една от най-стабилните в региона. Доказателство за това е дефицитът по текущата сметка, който се сви до най-ниската си стойност в последните 17 години през декември. Измерителят намаля до 843 млн. евро през декември от ревизираните 957 млн. евро месец по-рано.

"Полша е много удобно място за бизнес – висок ръст, ниска инфлация и много по-лесно управляем дефицит по текущата сметка в сравнение с предишните години", отбеляза Абас Амели-Ренами, икономист в базираната в Лондон RBS.

По думите му "голям фактор" са връзките с ЕС, които подкрепят курса на злотата. Прогнозите за тази година включват над средното за развиващия се свят поскъпване на паричното средство.

На фона на кризата в съседна Украйна растеж отбеляза и доходността по полските облигации. Равнището достигна 1,5 на сто спрямо средните за 0,9% за развиващия се свят според данните на JPMorgan Chase & Со.

По време на търговията във вторник полските пари продължават да трупат печалба спрямо единната европейска валута. EUR/PLN губи 0,08 на сто до 4,1555. Равнището на затваряне на 31 януари бе 4,2522 - поевтиняване на еврото спрямо злотата с 2,3% до днес.


Паричното средство се нарежда в челото по представяне през февруари не само в Европа, но и в света. Валутата е на трета позиции след индонезийската рупия и норвежката крона сред 31-те основни валути, следени от Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Полша нарасна с 2,7% на годишна база през четвъртото тримесечие на 2013 г. след ръста от 1,9% за предходните три месеца. Очакванията за текущата година включват растеж от над 3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още