IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанските облигации се радват на все по-голямо търсене

Чуждестранните покупки на испански дълг почти се върнаха на пиковото ниво, достигнато преди три години

12:42 | 22.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Испанските облигации се радват на все по-голямо търсене

Високото търсене на облигации на най-тежко засегнатите от кризата държави в еврозоната стимулира чуждестранните покупки на испански правителствен дълг, чиито количества се върнаха на пиковото ниво, достигнато преди три години, пише Financial Times.

От началото на 2012 г. до днес чуждестранните вложения в испански държавни облигации се увеличиха с повече от 70 млрд. евро, за да достигнат 182 млрд. долара, разкриват изчисления на Barclays на базата на данни от испанската статистика. През април 2011 г. чуждите инвеститори притежаваха 188 млрд. евро под формата на испански дълг.

Въпреки че чуждестранните покупки на испански облигации нараснаха, вложенията на нерезидентите като дял от общата сума на облигациите остават значителни ниски – около 30%. За сравнение – година по-рано делът им бе 42%. Все още големият дял на вътрешния пазар може да подейства като буфер срещу бъдещи сътресения на облигационните пазари в еврозоната.

Доходността по облигациите на държавите от периферията на еврозоната като Испания, Гърция, Португалия и Ирландия напоследък пада. Това е така отчасти заради очакванията, че Европейската централна банка ще стартира масови покупки на активи, за да ограничи рисковете от дефлация.

Правителствата и централните банки на засегнатите страни също извличат известни ползи. Според представител на испанското Министерство на финансите понижението в доходността, която е обратнопропорционална на цената на облигациите, показва, че чуждите инвеститори „виждат, че пазарът се е нормализирал, че е по-ликвиден от преди“.

Италия също се радва на засилен инвеститорски интерес. Ирландия и Португалия, които получиха спасителна помощ, също могат да се похвалят с чуждестранно участие в последните емисии на дълг. Въпреки това обаче търсенето не е толкова голямо, колкото е за испански облигации.

Миналата седмица доходността по 10-годишните испански облигации спадна под 3,1% - най-ниската от 2005 г. Този месец доходността по 5-годишните държавни ценни книжа спадна под тази на еквивалентните американски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още