IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствената активност в еврозоната се засилва

Заетостта в производствения сектор в европейския валутен блок нараства за четвърти пореден месец

15:17 | 02.05.14 г.
Производствената активност в еврозоната се засилва

Производственият сектор в еврозоната се е разширил по-бързо от очакваното през април заради по-широкото икономическо възстановяване, съобщава MarketWatch, като се позовава на данни на Markit.

Индексът на производствената активност, който се изчислява на базата на проучване сред 3 хил. мениджъри в производствения сектор, е нараснал до 53,4 пункта спрямо 53 пункта през март. Първоначалната оценка беше за ръст до 53,3 пункта.

Нива на индекса над 50 пункта са индикация за засилване на производствената активност.

“Възстановяването се разпространява и да се надяваме, че е и по-устойчиво”, коментира Крис Уилямсън, главен икономист на Markit.

Данните показват, че производствената активност в еврозоната се разширява вече 10-ти пореден месец и изглежда, че тенденцията ще се задържи през следващите месеци, тъй като се отчита ръст на новите поръчки, включително поръчките за износ към САЩ и Азия, въпреки опасенията, че по-силното евро ще намали конкурентоспособността на европейската продукция на глобалните пазари.

Засилващата се производствена активност доведе и до ръст на заетостта в сектора за четвърти пореден месец. Темпът на наемане на нови работници е най-бърз от август 2011 г., отчитат от Markit.

Възстановяването на еврозоната обаче се изправя пред сериозна спънка – продължителен период на прекомерна ниска инфлация и опасност от дефлация. През април потребителските цени нараснаха с 0,7%, което представлява леко ускорение спрямо март, когато беше отчетено повишение от 0,5%. Дългосрочната цел за “здравословна” инфлация на Европейската централна банка (ЕЦБ) обаче е 2%.

ЕЦБ очаква, че засилващата се икономическа активност като цяло ще оттласне инфлацията от дъното. Централната банка обаче се подготвя да предприеме и други мерки, ако ръстът на потребителските цени продължи да се забавя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още