IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в най-развитите страни в света се ускори до 1,6% през март

Въпреки покачването равнището остава неприятно ниско според повечето централни банкери

14:59 | 09.05.14 г.
Инфлацията в най-развитите страни в света се ускори до 1,6% през март

Потребителските цени в най-развитите икономики в света са нараснали с по-бърз темп на месечна база през март, облекчавайки опасенията за забавяне на глобалната инфлация. Макар че темата да предизвиква разнопосочни мнения сред експертите, по-голямата част от тях продължава да застъпва тезата, че слабото покачване на цените застрашава цялостното икономическо развитие.

Последните данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) показаха, че годишният темп на инфлация сред 34-те ѝ членки се е ускорил до 1,6% спрямо 1,4 на сто през февруари. Потребителските цени в 20-те най-развити страни в света пък са се покачили с 2,5% в сравнение с отчетените месец по-рано 2,3 на сто. Популярната като Г20 група е отговорна за приблизително 90 на сто от глобалната икономическа активност.

Въпреки покачването през март равнището на инфлацията в развитите страни остава неприятно ниско според централните банкери. Мнозина от тях продължават да считат, че едно ниво от 2% или дори малко повече би било в съответствие със здравословния икономически растеж.

В доклада на ОИСР за пореден път бе изтъкнато, че ниската инфлация поставя под натиск желанието на домакинствата, фирмите и правителствата да свият дълговите си товари. Тази тенденция представлява особен проблем за редица силно задлъжнели държави в еврозоната.

Според данните на организацията в пет от нейните членове се е наблюдавал спад на цените през 12-те месеца до края на март, като и петте са от Стария континент.

Проблемът с ниската инфлация, както и потенциалната възможност за изпадане в дефлация, все още е най-належащият за разглеждане казус от Европейската централна банка (ЕЦБ). Въпреки че по-рано тази седмица Изпълнителният съвет на институцията не коригира паричната си политика, президентът Марио Драги изпрати необичайно силен сигнал за евентуално преразглеждане на политиките през юни.

По думите му едно въвеждане на допълнителни стимули би изправило на крака колебливото възстановяване в Европа. Основните очаквания на пазарните експерти са за въвеждане на количествени улеснения по модела на Япония и САЩ, както и за прибягване до отрицателни лихви по депозитите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още