IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия се завръща на дълговия пазар след спад на доходността под 9%

Кремъл изостава значително от плана си за набиране на кредит на обща стойност 425 млрд. рубли през 2014 г.

09:19 | 14.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия се завръща на дълговия пазар след спад на доходността под 9%

Русия се насочва към пускането на първата си емисия държавни облигации от повече от месец, възползвайки се от падащите разходите по кредитирането. Това посочи в прессъобщение на официалната си интернет страница Министерството на финансите на федерацията, цитирано от WBP Online.

Финансовото министерство ще проведе в сряда търг на 10-годишните облигации. Аукционът ще е първият от началото на април насам. Прессъобщението на ведомството обаче не уточни допълнителни подробности за продажбата.

Русия анулира планиран търг, насрочен за 23 април, на фона на растящата доходност по държавните бонове. Причината естествено е продължаващото напрежение в Украйна и дипломатическата и икономическа конфронтация със Запада.

Въпреки това през последните дни доходността по 10-годишните облигации се смъкна под прага от 9 на сто, което накара министерството да използват тази тенденция в своя полза и да действа.

Доходността по 10-годишните руски държавни бонове запазва позиции малко под границата от 9 на сто, достигайки равнище от 8,97%. Рекордът от последните дни бе поставен на 1 април, когато разходите по кредитирането на федерацията нараснаха до 9,47% – най-високото ниво от края на 2010 г.

Русия е изправена пред проблеми с кредитирането, тъй като Кремъл значително изостава от определения за годината план за пласиране на държавни книжа. От началото на годината Москва е продала бонове на обща стойност 45 млрд. рубли, докато планът на местните власти бе за пласиране на книжа на обща стойност 425 млрд. рубли за цялата 2014 г.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още