IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър се завръща на дълговите пазари с 5-годишна емисия ДЦК

Очаква се властите в Никозия да предложат доходност от около 4,9% за своите нови облигации с падеж през юни 2019 г.

14:46 | 18.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кипър се завръща на дълговите пазари с 5-годишна емисия ДЦК

Кипър е на прага на най-бързото завръщане на пазарите сред страните членки на еврозоната, поискали извънредна помощ вследствие на кризата от 2008 г. Островната страна се готви да пласира емисия 5-годишни държавни ценни книжа по-късно в сряда, предава Ройтерс.

Средиземноморският остров предлага по-висока доходност, отколкото която и да е друга страна във валутния блок, надявайки се да привлече интереса на инвеститорите. Пазарните участници се изтеглиха от Кипър, след като Никозия удари банковите вложители и наложи контрол върху капитала преди малко повече от година.

"Това не е вътрешен проблем, това е европейски въпрос. Хората търсят доходност", каза Мартин Вилхем, основател на IfK, базирано в Кил германско дружество за управление на активи.

Очаква се властите в Никозия да предложат доходност от около 4,90 на сто за своите нови облигации с падеж през юни 2019 г. Страната вече е получила запитвания за над 1,5 млрд. евро и ще пласира книжата по-късно в сряда, съобщава IFR.

Според Вилхем страната ще успее да предложи доходност между 4,75 и 4,90%.

Продажбата на кипърски ДЦК идва само два месеца, след като Гърция пласира нови 5-годишни облигации с доходност от 4,95%, осъществявайки най-бързото дотогава завръщане на пазарите сред задлъжнените страни в еврозоната.

Доходността в периферията на еврозоната пое рязко надолу в последните дни, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) предприе стъпки по смъкване на лихвите и вливане на свежа ликвидност на пазара в опит да се пребори с ниската инфлация в региона.

Като пряк резултат от действията на ЕЦБ за таксуване на банките с негативни лихви по депозитите, Германия и Холандия пласираха съкровищни ​​бонове при отрицателна доходност в понеделник.

Тази динамика ще продължи да подхранва инвеститорския апетит за висока доходност, което вероятно ще ги кара да поглеждат по-смело към книжата на страни като Кипър и Гърция.

Проблем за Никозия остава кредитният рейтинг, който продължава да е на територията на неинвестиционния клас след проблемите с банковата система от март миналата година. Положителна промяна все пак имаше в последните седмици, когато Кипър получи нов спасителен транш на стойност 10 млрд. евро.

Очаква се кипърската икономика да се свие с 4,2% през тази година след предварителните прогнози за спад от 4,8 на сто. Местното консултантско дружество Sapienta прогнозира също така, че производствената активност ще спадне с около 3 на сто.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още