IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредиторите на Кипър дадоха още една положителна оценка за икономиката

Финансовият министър на страната очаква следващият транш от помощта да бъде изплатен до края на юни

17:03 | 17.05.14 г. 1
Кредиторите на Кипър дадоха още една положителна оценка за икономиката

Международните кредитори на Кипър са дали четвърта поредна положителна оценка на изпълнението на спасителната програма. Това съобщи финансовият министър на средиземноморската страна Харис Георгиадис, цитиран от АП.

Той посочи, че се очаква следващият транш от помощта за страната да бъде преведен през юни.

Георгиадис подчерта, че според оценките на кредиторите икономиката ще се свие по-малко от предвиденото през тази година – с 4,2%, което е с 0,6 процентни пункта по-малко спрямо предишната прогноза.

Икономиката на Кипър се представи по-добре и през 2013  г. – с 5,3%, или с над 2 процентни пункта по-малко от очакваното, подчерта Георгиадис.

“Икономиката на Кипър е доказано по-устойчива, отколкото мнозина очакваха, и това се дължи най-вече на основните и сектори – туризма, услугите и корабоплаването”, коментира финансовият министър на страната.

Георгиадис допълни, че Никозия се придържа стриктно към условията на кредиторите, но остават редица трудности, включително преструктурирането на силно отслабения банков сектор, който не може да се пребори с проблемните кредити.

Сериозен проблем е и високата безработица на острова и високата задлъжнялост на домакинствата, която притиска потреблението.

Възможно е заради по-доброто представяне на икономиката Кипър да се върне по-рано от планираното на международните дългови пазари, но Харис Георгиадис не се ангажира с конкретни прогнози.

Кредиторите заключават, че страната разполага с достатъчно финансиране и не смятат, че има нужда от допълнителен спасителен пакет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Добре се си те. здръжка от Е.С. и стандарта им си стои същия. Ние да му мислим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още