IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайското производство с ръст за първи път от 6 месеца

Кампанията на властите за бързо стимулиране започва да дава плодове, посочи експерт

08:45 | 23.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китайското производство с ръст за първи път от 6 месеца

Производствената активност в Китай се разширява за първи път в последната половин година през юни, изпращайки сигнал за възможно стабилизиране на втората по големина икономика в света след месеците на застой.

Изготвяният от HSBC и Markit индекс на мениджърите по покупките се повиши до 50,8 пункта спрямо 49,4 пункта през май. Всяко равнище над границата от 50 пункта разделя експанзията от свиването, припомня CNBC.

Реакциятa на пазара бе мигновена – австралийският долар поскъпна спрямо американския си съименник, а азиатските акции разшириха печалбите си.

Проучването на HSBC и Markit показа цялостно подобрение в китайския производствен сектор, като по-голямата част от 11-те подиндекса отчетоха ускорение от предходните месеци. По-забележителен бе подемът при подизмерителя за новите поръчки, който нарасна до 15-месечния максимум от 51,8 пункта.

"Мисля, че кампанията на властите за бързо стимулиране започва да дава плодове", каза Ричард Илей, главен икономист за Азия в BNP Paribas.

"Те (бел. ред – стимулите) понижиха нормалния обменен курс, което е пробив в тренда за поскъпване. Те също така ограничиха печалбите на паричния пазар, понижавайки банковите разходи за финансиране. Така че в краткосрочен план, това е една икономика, която ще расте през лятото", допълни той.

През последните месеци китайските власти разгърнаха серия от скромни икономически мерки, назовани "мини стимули", за да подкрепят растежа във втората по големина икономика в света. Инструментариумът включваше намаляване на нивото на минималните резерви за банките, които отпускат заеми на земеделския сектор, както и на малките и средни по големина фирми.

Въпреки това възстановяването е неравномерно, предизвиквайки опасения, че икономиката няма да успее да оправдае целевия темп на годишен растеж от 7,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още