IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ifo повиши прогнозата си за ръста на германската икономика

Според института БВП на федералната република ще нарасне с 2% през 2014 г. и с 2,2% през 2015 г.

15:09 | 26.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Специалистите са оптимистично настроени за развитието на германската икономика. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Специалистите са оптимистично настроени за развитието на германската икономика. Снимка: Ройтерс

Германската икономика ще се възстанови на широка основа през тази и следващата година. Това поне предвиждат прогнозите на водещите икономически изследователски институти от последните седмици. В последния засега анализ Институтът за икономически изследвания Ifo повиши прогнозата си за ръста на германската икономика.

Според анализаторите на Ifo икономиката на федералната република ще нарасне малко по-силно през тази година. Базираният в Мюнхен тръст увеличи своята икономическа прогноза за растеж от 1,9% до 2 на сто. „Възстановяването е стабилно и се ускорява", заяви икономическият експерт Тимо Волмерсхойзер. Това от своя страна ще потисне още нивото на безработицата, ще увеличи доходите и ще осигури допълнителни приходи за държавата, казва той, цитиран от DPA. 

По-рано и трите други института, които представят най-важните прогнози за икономическото развитие, ревизираха своите прогнози нагоре или потвърдиха по-високото ниво. Сега и следващият доклад през есента, който се очаква през октомври по поръчка на правителството, може да е по-положителен. Становището се счита за показателно за предстоящата скоро след това официална прогноза  за растежа от страна на правителството.

Още по-оптимистично настроен е Ifo за следващата година. За 2015 г. икономистите очакват ръст на БВП от 2,2%. „Предпоставката за това е конфликтът в Украйна да не се засили и да няма ценова експлозия на петрола заради сраженията в Ирак", казва Волмерсхойзер. Освен това и ситуацията в еврозоната трябва да продължи да се стабилизира. 

Въпреки това оптимизмът надделява. „Условията в Германия са изключително благоприятни", казва експертът. Сред тях спадат ниските лихви, нарастващите доходи, слабото покачване на цените и високото натоварване на капацитетите на индустрията, чиито продукти са търсени в световен мащаб. “Възстановяването на пазара на труда също ще е забележимо".

Въвеждането на минимална работна заплата обаче (това бе едно от условията за сформиране на управляваща коалиция), може да засенчи това развитие, тъй като това значително ще увеличи разходите за труд. 

В същото време въвеждането на минималната работна заплата ще ускори повишаването на цените в Германия. Въпреки че инфлацията за тази година се очаква да възлезе на 1,1%, през следващата година тя ще се повиши до 1,7 на сто. По-високите разходи за труд бързо ще бъдат отразени в увеличение на цените на стоки и услуги. Това се доказва и от фризьорството, където вече влезе в сила изискването за минимална работна заплата. Така в бранша увеличението на цените е два пъти по-високо от нивото на инфлация за целия сектор на услугите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още