IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кьоре: Монетарната политика на ЕЦБ може да доведе до ценови балон

Действията на институцията ще отворят голяма пробойна между Европа и САЩ и Великобритания, посочи членът на банката

11:03 | 07.07.14 г.
Кьоре: Монетарната политика на ЕЦБ може да доведе до ценови балон

Настоящата монетарна политика на Европейската централна банка (ЕЦБ) по отношение на близките до нулата лихвени проценти за продължителен период от време увеличава риска от ценови балон на пазара на активи. Такова становище изрази по време на бизнес конференцията Rencontres Economiques в Екс ан Прованс, Франция, членът на Изпълнителния съвет на европейската банка Беноа Кьоре.

По думите му Банката за международни разплащания (БМР) е права в твърдението си, че евтините пари могат да генерират значително покачване на някои цени на активите в еврозоната, поставяйки региона в системен риск от криза на раздуването.

В свой доклад от края на юни БМР предупреди, че "еуфоричните" финансови пазари са се откъснали от реалността. Международната институция призова правителствата да изоставят политиките, които могат да породят неустойчива експанзия при различните активи.

Според експертите в момента глобалните пазари са "под магията" на централните банки и техните безпрецедентни монетарни мерки, отбелязват още от международната институция.

"Ние сме напълно наясно с този риск. Ще трябва да се справим с него и сме готови да го направим и с помощта на други инструменти, които имаме на разположение", отбеляза Кьоре по време на конференцията.

Коментарите на Беноа Кьоре повториха тезата, която застъпи президентът на ЕЦБ Марио Драги по-рано тази седмица. По думите му постигането на финансова стабилност може да се осъществи не само посредством инструменти на паричната политика, но и, например, чрез промени в банковите регулации или затягане на правилата за кредитиране.

Кьоре подчерта ангажимента на ЕЦБ да запази основната си лихва в близост до нулата за продължителен период от време. По думите му обаче това ще отвори голяма пробойна между паричните политики в Съединените щати и Великобритания, от една страна, и Стария континент, от друга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още