IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската централна банка констатира умерено възстановяване

Централните банкери смятат, че сегашното ниво на монетарни стимули издърпва страната от дефлацията

09:32 | 18.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Японската централна банка констатира умерено възстановяване

Членовете (на ЯЦБ – бел. ред.) споделиха виждането, че икономиката продължава да се възстановява умерено, а благоприятната взаимовръзка между производството, доходите и разходите продължава да работи, показа протоколът от проведената на 12-13 юни среща на банката.

Японските централни банкери споделят тезата, че сегашното ниво на количествено облекчаване има желания ефект за засилване на инфлацията и издърпва Япония от продължилия близо 15 години "дефлационен коловоз".

Въпреки това документът отбеляза също, че настоящото увеличение на индекса на потребителските цени е с около 1,25%, ако се изключи влиянието на покачването на налога върху продажбите от началото на април.

Икономисти са на мнение, че Японската централна банка (ЯЦБ) ще трябва да увеличи покупките си на активи, за да успее да постигне целта си за инфлация в размер на 2 на сто.

Програмата за количествени и качествени монетарни улеснения (Quantitative and Qualitative Мonetary Easing – QQE), която започна през април миналата година, предвижда паричната база да нараства с годишен темп от 60-70 трлн. йени (437-510 млрд. евро). Мярката спомага за генерирането на инфлация и за стимулирането икономическия растеж.

Икономистите са единодушни, че QQE ще трябва да бъде подкрепена, ако банката желае да изпълни целта си за инфлация от 2 на сто, особено предвид факта, че йената се стабилизира. Това означава, че цените на вноса вече не се покачват.

По думите на експерта от Capital Economics Марсел Тиелиант ЯЦБ вероятно ще подкрепи програмата си за покупка на активи през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още