IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията във Великобритания се забави до 1,6% през юли

Най-голям натиск е дошъл от поевтиняването на дрехите и обувките с 5,7%

13:04 | 19.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Дрехите и обувките поевтиняват с 5,7%&nbsp;в периода между юни и юли. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Дрехите и обувките поевтиняват с 5,7% в периода между юни и юли. Снимка: архив Ройтерс

Инфлацията във Великобритания остана под официално заложената цел през юли след рязкото покачване в предходния месец. Забавянето на покачването на цените би трябвало да позволи на Английската централна банка да остане спокойна за своята гъвкава парична политика въпреки силния курс на паунда, пише WBP Online

Годишният темп на инфлацията на потребителските цени през юли се забави до 1,6% от 1,9% месец по-рано, показаха данните на Службата за национална статистика (ONS).

Най-големият натиск е дошъл от по-евтини дрехи и обувки, цените на които са спаднали с 5,7% в периода между юни и юли в сравнение с по-лекото понижение от 3,2% между същите два месеца на 2013 г.

Ефект са имали и по-евтиният алкохол и тютюневи изделия, където цените са спаднали с 0,7% спрямо понижението от 0,6% преди година. Единственият значителен възходящ двигател за общата инфлация е дошъл от по-високите цени на транспортните разходи, отбелязали ръст от 1,3% за периода.

Същевременно базисната инфлация на потребителските цени, която изключва нестабилните цени на енергията, храните и тютюна, също е спаднала с повече от очакваното до 1,8% спрямо 2% преди месец.

Инфлацията във Великобритания остава потисната въпреки темпа на икономически растеж, който е най-силният в седемте най-развити икономики. Отделно от натиска, оказван от скъпия паунд, ценовото покачване остава забавено и поради плахия глобален растеж, включително и на най-големия външнотърговски партньор на Острова – еврозоната, където както икономическият растеж, така и инфлацията остават потиснати в последните тримесечия.

Друг доклад на ОNS от деня показа, че производствените цени са се понижили повече от очакваното между юни и юли.

Измерени на месечна база, производствените разходи са намалели с 1,6 на сто в сравнение с ревизирания спад от 0,9% преди месец.

На годишна база пък бе отчетена дефлация от 7,3 на сто.

Най-голям спад е отчел суровият петрол, цените на който са спаднали с 5,5% между юни и юли.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още