IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия запази основната лихва на ниво от 11%

Централната банка не предприе изменения, въпреки че инфлацията продължава да е над целевото ниво, а икономиката се бори с рецесията

12:14 | 04.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бразилия запази основната лихва на ниво от 11%

Бразилската централна банка запази разходите си по заемите непроменени за трети пореден път, въпреки че инфлацията продължава да е над целевото равнище, а икономиката се бори да излезе от рецесията един месец преди президентските избори.

Регулаторът запази основния си лихвен процент на ниво от 11 на сто, каквото очакваха и 53 от анкетираните от Bloomberg общо 54 икономисти. Единственият експерт, който очакваше изменение, прогнозира свиване на разходите по заемите с 25 базисни пункта.

В изявлението си, съпътстващо решението, банката посочи, че "няма намерение да променя лихвите в краткосрочен план", посочи Алберто Рамос, главен икономист на Goldman Sachs Group Inc за Латинска Америка. "Инфлацията все още е много висока и се разраства. Прогнозата за инфлацията все още е предизвикателство", каза още той.

Усилията на президента Дилма Русеф за стимулиране на растежа чрез намаляване на данъците и покачване на социалните разходи за момента остават без особен резултат. Годишната инфлация превишава официалната цел от 4,5 на сто в последните 48 месеца, дори след като централната банка покачи основната лихва в девет поредни заседания.

В края на август стана ясно, че икономиката на Бразилия е изпаднала в рецесия за първи път от повече от 5 години вследствие на отслабването на инвестициите и по-ниското доверие.

Бразилският брутен вътрешен продукт (БВП) се сви с 0,6 на сто в периода април-юни спрямо предходните три месеца след ревизираното отстъпление от 0,2 на сто през първото тримесечие. Свиването през второто тримесечие на годината надхвърли средната прогноза на анкетираните от Bloomberg 42-ма експерти, които очакваха спад от 0,4%.

Инвестициите спаднаха с 5,3% през второто тримесечие спрямо предходните три месеца, като допринася най-много за свиването на БВП. Разходите на домакинствата пък нараснаха с 0,3 на сто, разширявайки се до голяма степен вследствие на политическото решение за увеличение на заплатите.

"Ценовият контрол, валутните интервенции и регулаторните промени в енергетиката и други индустрии отдръпнаха инвеститорите", коментира Мауро Рошлен, професор по икономика в Getulio Vargas Foundation – бразилско бизнес училище и изследователски институт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още