IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия предупреждава населението да не се паникьосва от поевтиняването на рублата

Опасенията на домакинствата са свързани с покачването на инфлацията заради западните санкции

22:27 | 16.09.14 г. 79
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия предупреждава населението да не се паникьосва от поевтиняването на рублата

Руските власти предупреждават населението да не се паникьосва, след като рублата поевтиня до ново рекордно дъно спрямо американския долар. Причината отново са опасенията относно ефектите на западните санкции за руската икономика, пише ВВС.

По-рано днес стойността на рублата спадна с около процент до 38,71 за един долар – най-ниската стойност от преструктурирането на руските пари през 1998 г.

„Не се паникьосвайте“, предупреждава заместник-финансовият министър Алексей Моисеев.

Руснаците са притеснени от обезценяването на валутата, защото това може да покачи иначе високата инфлация. През септември инфлацията възлиза на 7,7% на годишна база, тъй като по-слабата рубла увеличава цената на вноса, а ембаргото за внос на хранителни стоки от Европейския съюз намалява конкуренцията.

Централната банка на Русия възнамерява да понижи инфлацията до 4,5% догодина. Моисеев уверява, че властите ще приложат всички мерки, за да възпрепятстват последващи повишения на показателя.

Коментарите на заместник-министъра на финансите идват след съобщението на централните банкери - те възнамеряват да стимулират ликвидността в банковия сектор. Този ход ще помогне на местните банки да превъзмогнат ограничения достъп до чужди капитали заради влиянието на санкциите.

От своя страна бившият финансов министър Алексей Кудрин предупреди, че санкциите могат да вкарат руската икономика в двегодишна рецесия.

Влиянието на други фактори също се отразява негативно на стойността на рублата, като например поевтиняването на петрола и по-слабата подкрепа на централната банка. Миналият месец финансовата институция заяви, че намалява интервенциите в помощ на рублата, като й позволява да се търгува в по-широк диапазон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

65
rate up comment 7 rate down comment 2
data
преди 9 години
Само да вметна че златото е прекалено волатилно последните години за да изпълнява функциите който му вменяваш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 0 rate down comment 8
michaelis
преди 9 години
ей ама от 10 кладенеца вода носиш :), аз знам че със синджира на врата си не може в Пикадили и аз съм го писал същото в предишни статии. Но хартиите са направени на времето от финикийците именно за да не ходим още като в XVI век с кесии жълтици на кръста - по лесно за траснпорт от златото, по-леко, сега с числата в компютрите още по лесно, но остава това искам да кажа. Пари хартии сменят вида си, числа се трият от компютрите, на тва нито можеш да го промениш нито да го изтриеш това е то. А дет викаш марката са марки има ли ? Нема и тях ако бяха сега щеше инфлацията да ги е изяла. След време и с тоя долар същото не знам кво ше стане, *** ли го зависи от тея които дърпат конците на света
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 12 rate down comment 2
georgi_shum
преди 9 години
И за да ти обясня нагледно.. Викаш златото е пари - е добре *** утре пред касата на енергото си и поискай да си платиш сметката за тока с 5 гр злато примерно. Дали ще тев огрее? Едва ли. Или пък *** в Билла/Метро/Пикадили напълни кошницата и на касата пробвай да платих със затен пръстен примерно? Ще те огрее ли? Пак едва ли. Ще трябва да идеш при най близкия златар, да си обърнеш златцето в книжки и така да си платиш сметката:) Така... важи ли същото и за някой пич дето произвежда примерно чушки тоя пич.. си продава чушките за книжки и след това си ходи при енергото и в магазина - важи нали? Именно това рави златото стока или актив.. Свойствата му и рядкостта му, както и точни психологическото му възприемане от хората го прави специално и убежище за защита на стойност..Но пак си е стока/актив. А и не помня като фалирахме през 1990... да сме плащали със злато.. а пак с левчета.. но вече оценявани през долара и марката... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 3 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
златото е единственото платежно средство което е останало в същия вид от бая години насам. Докато нито една валута не е останала в първичния си вид така ще е и за в бъдеще. Не знам как ще е с bitcoin но щом хората го приемат за платежно средство и то е пари. А така наречените fiat money са обещания които се базират на най първичното и стойностното - златото. Са защо точно тоя метал няям идея. Трябва да питаме някой от преди Христа защо им е хрумнало точно златото да е ценно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 4 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
Александър Елдер е трейдър учил психология и той обяснява така : Човека е животно от най-висш клас, но действа в група, защото е по сигурно. Когато една група казва, че нещо е вярно дори и да не е, отделния индивид приема мнението на другите, защото го превъзхожда численноста и защото няма друга база за сравнение и други мислещи като него. Аз не мога да ви убедя всички тук, че руснаците не са толкова слаби колкото изглеждат въпреки моите доводи и препратки и т.н. тъй като вие сте болшинство. Е моето мнение за запада е тъй като се опитва, чрез медии и всякакви средства да убеди останалите индивиди да се съюзят и повярват в нещо - а дали е вярно или не няма значение. За мен запада (визирам англосаксонците) са демагози и *** които тормозят останалия свят не само Русия osn. И за мен лично развръзката ще бъде интересна, да бъде разбита тази хегемония на запада - тъй.За останалите във форума не съм полковник от ФСБ или руското посолство или на надница при Путин, Мао, Обама, Кастро и т.н
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 5 rate down comment 0
georgi_shum
преди 9 години
Значи сам си отговаряш, и си противоречиш...:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 5 rate down comment 1
georgi_shum
преди 9 години
Айде поредния ***... какво му обясняваш... той какво лае...Дата ти го обясни идеално.. Да ти пикая аз на логиката..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 12 rate down comment 0
MZ/X
преди 9 години
Зад кухото евро стои най-голямата икономика в света! ЕС бие и САЩ и Китай по БВП, а за Русия да не говорим, защото тя изобщо не е в играта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 8 rate down comment 0
data
преди 9 години
да ти имам твоята логика . цената която предлагаш е ниска . Кило злато е 37254.77 в зелено http://***.kitco.com/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 3 rate down comment 8
michaelis
преди 9 години
за теб е актив ама за банките и повечкото народ включително и мен златото е пари, тъй като е гарант за циркулиращите хартии в обращение. Ако някоя валута се срути, както стана с комунистическия лев, златото остава платежно средство и не си губи стоийността. Както и ако и нещо се случи и с *** валути долар, юан, евро, рубла, йена, каквото и да било - златото остава като платежно средство със стойност, от там следва, че е пари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още