IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия предупреждава населението да не се паникьосва от поевтиняването на рублата

Опасенията на домакинствата са свързани с покачването на инфлацията заради западните санкции

22:27 | 16.09.14 г. 79
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия предупреждава населението да не се паникьосва от поевтиняването на рублата

Руските власти предупреждават населението да не се паникьосва, след като рублата поевтиня до ново рекордно дъно спрямо американския долар. Причината отново са опасенията относно ефектите на западните санкции за руската икономика, пише ВВС.

По-рано днес стойността на рублата спадна с около процент до 38,71 за един долар – най-ниската стойност от преструктурирането на руските пари през 1998 г.

„Не се паникьосвайте“, предупреждава заместник-финансовият министър Алексей Моисеев.

Руснаците са притеснени от обезценяването на валутата, защото това може да покачи иначе високата инфлация. През септември инфлацията възлиза на 7,7% на годишна база, тъй като по-слабата рубла увеличава цената на вноса, а ембаргото за внос на хранителни стоки от Европейския съюз намалява конкуренцията.

Централната банка на Русия възнамерява да понижи инфлацията до 4,5% догодина. Моисеев уверява, че властите ще приложат всички мерки, за да възпрепятстват последващи повишения на показателя.

Коментарите на заместник-министъра на финансите идват след съобщението на централните банкери - те възнамеряват да стимулират ликвидността в банковия сектор. Този ход ще помогне на местните банки да превъзмогнат ограничения достъп до чужди капитали заради влиянието на санкциите.

От своя страна бившият финансов министър Алексей Кудрин предупреди, че санкциите могат да вкарат руската икономика в двегодишна рецесия.

Влиянието на други фактори също се отразява негативно на стойността на рублата, като например поевтиняването на петрола и по-слабата подкрепа на централната банка. Миналият месец финансовата институция заяви, че намалява интервенциите в помощ на рублата, като й позволява да се търгува в по-широк диапазон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

55
rate up comment 9 rate down comment 0
georgi_shum
преди 9 години
Тук ти е фундаменталнта грешка, по мое мнение, че приемаш златото за пари. А то не е(остави дали на мен ми харесва или не), просто не е и в днешния свят не може да бъде - защо обясних ти по долу. Златото е стока, актив - вярно може да се нарече специален или.. високо ликвиден и е убежище за защита на стойност.. Но си е просто стока/актив. Не пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 8 rate down comment 1
georgi_shum
преди 9 години
Сега.. не ми го изкаравай това обезценяване на рублата, като целен ефект и помощ за руските производители.. ( не че доводите ти не са вярни принципно), просто защото Русия не произвежда и не изнася НИЩО или почти НИЩОосвен суровини. Т.е няма износ с висока принадена стойност, така че износителите, а от там и цялата икономика да се облагодетелстват от по ниския курс.. освен оръжейното им производство.. но този им износ е едва 2 % от целия им. Тази обезценка единствено ще доведе до стопяване на спестяванята на населението и загуба на покупателната способност..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 1 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
това за борда сме на едно мнение и Костов и той го каза, не че и на него съм му върл поддръжник, но човека обясни защо сме вързани и от къде идва това понятие борд. И за мен най сигурните пари са златото, това, че сега бива манипулирано още по добре - buy. Ще дойде ден мачка за погачка на печатницата с това кухо евро и нашия лев барабар с него в канала ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 1 rate down comment 8
michaelis
преди 9 години
поне тука народа много е загрижен какво ще правят пустите руснаци без тоз долар и ше настане глад и мизерия ей тука още една интересна статия от американски източник да не каже някой, че съм храненик или полковник на Русия ... :))London Takes Lead Seizing on Chinas Yuan Push as Trading Starts http://***.bloomberg.com/news/2014-06-18/china-s-yuan-to-start-direct-trading-with-british-pound-tomorrow.htmlтова че руснаците нямали долари не значи, че нямат хартийки с вожда, а тея с вожда са бая ликвидни както се вижда от статията. @гоше За съжаление за златния стандарт за който аз си мечтая и беше не знам дали ще се върне, но за мен златото е пари за разлика от Бернанк където излъга, че банките държали злато в трезорите си ей така за традицията ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 8 rate down comment 1
data
преди 9 години
п.п. Австрийците не ми ги давай за пример . Те и Райфайзен казаха че 2009 г. борда в Бг ще се срути и подлудиха клиентите си да си превалутират заемите ама вече никой не си ги спомня тия прогнози , а Райфайзен кажи речи изчезна от банковия пазар в БГ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 5 rate down comment 2
data
преди 9 години
Не само фиксира , но и най скъпия на Балканите :) . Но както съм писал винаги - има много успешни рецепти за влизане във валутен борд и нито една успешна за излизане от него :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 2 rate down comment 4
dakl
преди 9 години
Най сигурният начин да не попадне в лапите на " холандската" болест е това. Правят точно това което вече повече от пет години най последователно правят във Вашингтон и Токио, а и Брюксел, както се вижда, е поел по пътя наобезценкана еврото! Всеки се стреми да защити собствения си производител, само нещастиците като в нашата държава не се интересуват какво става със собственото им производство и има ли то някакъв шанс при фиксирания курс на валутата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 7 rate down comment 0
georgi_shum
преди 9 години
assets manager обикновенно имат фондовете за управление на активи на банките( били те високорискови, нискорискови или балансирани). В това, че даден фонд не купува книжа с определен матуритет, говори само, че фонда гони определена доходност. Ако работи във високодоходен фонд.. т.е високо рисков.. е напълно нормално да не купува дългосрочни книги. Ама това няма нищо общо със сигурноста на книгите.. И за да ти обясня защо не е възможно да има златен стандарт във вида, в който си го мечтаеш, си направи една проста сметка - Русия викаш има 1100 тона злато. Ако обезпечи рублата дори и само а 1 милиграм злато ( това е1 хилядна от грама), това значи цялата парична маса в Русия да е 1,1 трлн рубли... дори и рублата да стигне паритет с долара или еврото как си представяш държава като Русия да съществува с такава мижава парична маса? И увеличаването и да зависи само, от това колко злато се копае?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 4 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
мисля, че спорехме за световна резервна валута, не съм споменал, че долара ще изчезне от лицето на земята. Пак подчертавам световна резервна валута, една от водещите да, но един фен от Uni където учехме заедно бачка за една австрииска банка assets manager и ми каза човека, че им е забранено изкупуването на 10Y Bond, 30 Year Bond treasuries, само краткосрочни 1Y, 2Y, сега аз си правя моите изводи пък ти си направи твоите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 10 rate down comment 1
data
преди 9 години
щете разочаровам но няма как да стане - по много причини . Може би след 30 г. но дори и тогава USD ще е ако не водещата резервна валута то със сигурност една от водещите резервни валути
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още