IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия предупреждава населението да не се паникьосва от поевтиняването на рублата

Опасенията на домакинствата са свързани с покачването на инфлацията заради западните санкции

22:27 | 16.09.14 г. 79
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия предупреждава населението да не се паникьосва от поевтиняването на рублата

Руските власти предупреждават населението да не се паникьосва, след като рублата поевтиня до ново рекордно дъно спрямо американския долар. Причината отново са опасенията относно ефектите на западните санкции за руската икономика, пише ВВС.

По-рано днес стойността на рублата спадна с около процент до 38,71 за един долар – най-ниската стойност от преструктурирането на руските пари през 1998 г.

„Не се паникьосвайте“, предупреждава заместник-финансовият министър Алексей Моисеев.

Руснаците са притеснени от обезценяването на валутата, защото това може да покачи иначе високата инфлация. През септември инфлацията възлиза на 7,7% на годишна база, тъй като по-слабата рубла увеличава цената на вноса, а ембаргото за внос на хранителни стоки от Европейския съюз намалява конкуренцията.

Централната банка на Русия възнамерява да понижи инфлацията до 4,5% догодина. Моисеев уверява, че властите ще приложат всички мерки, за да възпрепятстват последващи повишения на показателя.

Коментарите на заместник-министъра на финансите идват след съобщението на централните банкери - те възнамеряват да стимулират ликвидността в банковия сектор. Този ход ще помогне на местните банки да превъзмогнат ограничения достъп до чужди капитали заради влиянието на санкциите.

От своя страна бившият финансов министър Алексей Кудрин предупреди, че санкциите могат да вкарат руската икономика в двегодишна рецесия.

Влиянието на други фактори също се отразява негативно на стойността на рублата, като например поевтиняването на петрола и по-слабата подкрепа на централната банка. Миналият месец финансовата институция заяви, че намалява интервенциите в помощ на рублата, като й позволява да се търгува в по-широк диапазон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

35
rate up comment 8 rate down comment 2
data
преди 9 години
До колко няколко години няма да е резервна валута че ми е интересно ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 4 rate down comment 11
michaelis
преди 9 години
аз нямам никаква любов към Русия нито към Путин, Ленин, Мао, Мяо, Бао, просто болшенството е късогледо и си мисли, че света не се променя. долара няма да е световна резервна валута до няколко години и толкоз, към това храня любов аз, а ти попрочети малко там за златните резерви гледам беше постнал нещо и после пак ела и обясни ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 14 rate down comment 2
Трубадур
преди 9 години
Човече, ти *** ли си? Иначе не мога да си обясня тази безрезервна любов към Русия, руските политици, олигарси и рублата освен ако си на хранилка към посолството де! ... а може би от китайската компартия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 5 rate down comment 13
michaelis
преди 9 години
това е нормална интервенция на борсите спрямо рублата, това е първото нещо което правят на Wall Street ама мигновенно, някой който се опита нещо срещу долара и държавните му облигации веднага отиват в канала, че и с leveradge etc. Те така преебват всяка икономика младеж, но тоя път с руските облигации не провървя и сега последния коз е да вдигнат лихвите FED, последния, ако не ги вдигнат плоха, очень плоха ... те и без тва са в канала всичко е въпрос на време след това сме на SDR ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 14 rate down comment 4
MZ/X
преди 9 години
За това какво ще стане утре може да спорим безкрай! Това което обаче е факт, че последните 12 месеца рублата рязко се девалвира спрямо долара и еврото и руснаците масово купуват долари и евро, като защита срещу девалвацията на рублата. Факт е и че тази година руснаците пътуваха много по малко в чужбина, заради по малката им покупателна способност в долари и евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 6 rate down comment 4
Danny666
преди 9 години
Ами ако прочетеш какво става в далечният изток ( сибир ) ще ти стане ясно какво става. Руснаците не РАЖДАТ деца.А Китайците имат излишни неколко СТОТИН МИЛИОНА гърла. При евентуално затоплябе познай кой ще срещеш в горите на Сибир след 20 години.Както и да е .Важното е че некоя Руска наложница ще изхарчи 100 бона за камъчета а олигарха до нея ще си купи нова яхта за стотина милки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 8
michaelis
преди 9 години
народе чакайте да ви пусна и нещо от CNN и IMF че да не кажете тоя тука само ни поства пропаганди и ни облъчва ...Is the Dollar Dying? Why US Currency Is in Dangerhttp://***.cnbc.com/id/100461159#.Currency Composition of Official Foreign Exchange Reserves (COFER)(In millions of U.S. dollars)http://***.imf.org/external/np/sta/cofer/eng/cofer.pdfЗащо винаги тряя да ме карат да поствам неща, за да опровергавам УНСС тука във форума въпреки, че не съм икономист, даже и иимаше и една лекция на Иван Костов https://***.youtube.com/watch?v=Cwhe7bMRzSM, да не назовавам американски икономисти, нека слезнем на българско ниво, човека каза "...наблюдавайте Юана през идните години, Китай, Индия etc. ... "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 12 rate down comment 6
Danny666
преди 9 години
Изумително ха ха ха САМО редовният *** михаелис е тука.Горкият остана като Матросов на амбразурата ха ха ха громи ли громи "тъпите" Американци.Къде са календарчо и Мави *** ? Ами милите хапват черен хайвер и водчица нали в матушка Русия всичко е мед и масло.Михаелис Русия е трети свят шитхол. Бананова държава без банани мили, но с петрол и ядрено оръжие.За долара и залатото имаш проблясъци, ама нема да стане от Русия и Китай мили.А тъпите Руснаци да не се редат на опашки за долари и евро. ДА ОТИВАТ ДОБРОВОЛЦИ на ЛЕНИНСКИ СЪБОТНИЦИ В УКРАЙНА ха ха хаКв'о очакваш от деца на РОБИ ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 8 rate down comment 9
Achtung
преди 9 години
Аз още като стана кризата в Украйна, ви казах, че Русия и ЕС ще духат супата и големите ще си ги приберат под крилото, ама вие цъкахте минуси. Най-големите печеливши ще са САЩ и Китай, нещата са договорени отдавна. САЩ си сключват споразумението за свободна търговия с ЕС, китайците прилапват ресурсите на Русия. При това и двете страни ще се появят като рицарят на бял кон, едните ще спасят "заблудените" европейци от Иейвъл рашънс, а другите ще помогнат на другарите руснаци с милиарди в зелено ;) Големите (САЩ, Китай) не искат регионални сили(ЕС, Русия, Турция), които да им мътят водата. Въпроса е дали сметките ще им излязат накрая, защото все още има много въпросителни и нищо не такова каквото изглежда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 10
michaelis
преди 9 години
ех другари, другарки, господа etc. ... търговията както MX/ ... каза между Русия и Китай е само в "долари" и на Русия "отчаяно" им трябват неминуемо долари ..... http://***.thetrumpet.com/article/11577.4.0.0/economy/dollar/russias-euros-for-oil-plan-threatens-dollars-reserve-currency-statushttp://***.globalresearch.ca/putin-flushes-the-us-dollar-russias-gold-ruble-payments-system-delinked-from-dollar/5375866http://america.aljazeera.com/articles/2014/5/20/russia-china-bankdeal.htmlhttp://***.themoscowtimes.com/business/article/russia-and-china-pledge-to-use-less-dollars-in-trade-as-economic-ties-deepen/506721.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още