IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия предупреждава населението да не се паникьосва от поевтиняването на рублата

Опасенията на домакинствата са свързани с покачването на инфлацията заради западните санкции

22:27 | 16.09.14 г. 79
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия предупреждава населението да не се паникьосва от поевтиняването на рублата

Руските власти предупреждават населението да не се паникьосва, след като рублата поевтиня до ново рекордно дъно спрямо американския долар. Причината отново са опасенията относно ефектите на западните санкции за руската икономика, пише ВВС.

По-рано днес стойността на рублата спадна с около процент до 38,71 за един долар – най-ниската стойност от преструктурирането на руските пари през 1998 г.

„Не се паникьосвайте“, предупреждава заместник-финансовият министър Алексей Моисеев.

Руснаците са притеснени от обезценяването на валутата, защото това може да покачи иначе високата инфлация. През септември инфлацията възлиза на 7,7% на годишна база, тъй като по-слабата рубла увеличава цената на вноса, а ембаргото за внос на хранителни стоки от Европейския съюз намалява конкуренцията.

Централната банка на Русия възнамерява да понижи инфлацията до 4,5% догодина. Моисеев уверява, че властите ще приложат всички мерки, за да възпрепятстват последващи повишения на показателя.

Коментарите на заместник-министъра на финансите идват след съобщението на централните банкери - те възнамеряват да стимулират ликвидността в банковия сектор. Този ход ще помогне на местните банки да превъзмогнат ограничения достъп до чужди капитали заради влиянието на санкциите.

От своя страна бившият финансов министър Алексей Кудрин предупреди, че санкциите могат да вкарат руската икономика в двегодишна рецесия.

Влиянието на други фактори също се отразява негативно на стойността на рублата, като например поевтиняването на петрола и по-слабата подкрепа на централната банка. Миналият месец финансовата институция заяви, че намалява интервенциите в помощ на рублата, като й позволява да се търгува в по-широк диапазон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 13 rate down comment 44
michaelis
преди 9 години
да само, че тънката разлика е, че те леко имат 1100 тона злато и не са зависими от никви World Bank или валутни бордове или IMF и други такива олигофренични институции където да им казват какво да правят. Ако съвсем се *** положението Путин и Медведев споменаха за златна рубла пък да видим .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 42 rate down comment 9
kurta007
преди 9 години
Много точно казано !!!!А рейтинга на другаря питин ще пада пропорционално с рублата и с покупателната способност на *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 46 rate down comment 11
studioaa
преди 9 години
Комунизмът се завръща с пълна сила, спете спокойно деца.Скоро руснаците ще усетят какво е да си българин на през януари 1997.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 34 rate down comment 6
Трубадур
преди 9 години
Още си спомням крилатата реплика от зората на демокрацията "За бога братя, не купувайте!".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 52 rate down comment 10
MZ/X
преди 9 години
Най-обичам, когато политици и чиновници ни съветват да не се паникьосваме! Това е сигурен сигнал, че човек трябва да се паникьоса, ако не го е направил до тогава!Преди няколко месеца и в България шефа на БНБ ни успокояваше, че КТБ е стабилна и да не се поддаваме на паника! Който го послуша сега си сърба попарата на спокойствието!Ако бях на мястото на руснаците не бих си държал и спестяванията в рубли и руска банка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още