IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия предупреждава населението да не се паникьосва от поевтиняването на рублата

Опасенията на домакинствата са свързани с покачването на инфлацията заради западните санкции

22:27 | 16.09.14 г. 79
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия предупреждава населението да не се паникьосва от поевтиняването на рублата

Руските власти предупреждават населението да не се паникьосва, след като рублата поевтиня до ново рекордно дъно спрямо американския долар. Причината отново са опасенията относно ефектите на западните санкции за руската икономика, пише ВВС.

По-рано днес стойността на рублата спадна с около процент до 38,71 за един долар – най-ниската стойност от преструктурирането на руските пари през 1998 г.

„Не се паникьосвайте“, предупреждава заместник-финансовият министър Алексей Моисеев.

Руснаците са притеснени от обезценяването на валутата, защото това може да покачи иначе високата инфлация. През септември инфлацията възлиза на 7,7% на годишна база, тъй като по-слабата рубла увеличава цената на вноса, а ембаргото за внос на хранителни стоки от Европейския съюз намалява конкуренцията.

Централната банка на Русия възнамерява да понижи инфлацията до 4,5% догодина. Моисеев уверява, че властите ще приложат всички мерки, за да възпрепятстват последващи повишения на показателя.

Коментарите на заместник-министъра на финансите идват след съобщението на централните банкери - те възнамеряват да стимулират ликвидността в банковия сектор. Този ход ще помогне на местните банки да превъзмогнат ограничения достъп до чужди капитали заради влиянието на санкциите.

От своя страна бившият финансов министър Алексей Кудрин предупреди, че санкциите могат да вкарат руската икономика в двегодишна рецесия.

Влиянието на други фактори също се отразява негативно на стойността на рублата, като например поевтиняването на петрола и по-слабата подкрепа на централната банка. Миналият месец финансовата институция заяви, че намалява интервенциите в помощ на рублата, като й позволява да се търгува в по-широк диапазон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 5 rate down comment 15
michaelis
преди 9 години
аз не споря колега, то за тея златни резерви беше исписано достатъчно мисля ... но гледам амриканските привърженици още им се вярва, че американците имали ... имат ама на колегата nicka без последните 5 символа .... Ако народа си мисли, че Путин и компания са оплюскали златото за долари, мноо се ланготи. Колко тряя да си *** да си продадеш златните резерви и да се дървиш после на цял свят, мисля все пак че другаря Путин не е толкова прос като повечкото народ тука във форума .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 19 rate down comment 8
Ironhorse
преди 9 години
Руснаците скоро ще изпитат на гърба си замразяването на влогове и превалутирането им в полза на държавата.Помните ли врътката на Милошевич по време на войните ?!Той блокира парите на сърбите в банките и служебно им превалутира влоговете от марки в сръбски динари по трънския курс.Путин е тръгнал към тотално фиаско.Чувам (по-скоро чета), че се готви за нова война в Молдова и да я анексира.Само че пропуска фактът, че мужика освен да се гордее трябва и да яде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 13
michaelis
преди 9 години
и ти като малките деца, на руснаците ич не им е приоритет да имат долари също и кинезите, ако намерят на кой да ги шитнат 1.5 трилиона супер ама нема на кой, за кво му е на някой нещо което не носи никви дивиденти. Нали това е целта бе другари да се махне долара, явно нищо не сте разбрали и относно златните резерви ....@Трубадур - .... :)) ще замоля с тая статистика долу .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 12
michaelis
преди 9 години
ЕU имат твоя nick без последните 5 букви и как 20 тона имали американци, като не можаха да върнат 600 на ньемцьй ... Kurte баце за златото дедо и е прочел ама ти май не си .... нищо де нищо има време ей чети там и виж кое и къде кой има и в момента кой контролира 2000 тона на борсата ... Ако си ги поиска, не знам дали ше имат толкоз у склада .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 17 rate down comment 8
MZ/X
преди 9 години
Руснаците изобщо не ги интересува има или няма злато националната банка! Те искат американски долари в кеш и по възможност веднага!В такива ситуации кеша в една държава много лесно може да свърши и е голям въпрос някой ще помогне ли на Русия, както помогнаха на Гърция по време на кризата. 2010-11 година (ЕЦБ беше принудена да праща самолети пълни с кеш за да задоволи глада от кеш на населението в Гърция!)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 17 rate down comment 17
deant
преди 9 години
Само дето май коментара ти е за САЩ, а не за Русия. Германците още чакат да си вземат златото от ФЕД, което го няма... Пък вие вярвайте вярвайте..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 48 rate down comment 12
pu10
преди 9 години
Не се плашете братя, рубли ще има в изобилие. Няма да струват и цент, ама няма да има и какво да си купите с тях след забраната за внос на всичко хахахаха! Хайде смело напред към купоните и изходящите визи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 29 rate down comment 6
Трубадур
преди 9 години
всъщност доста назад са рашъните по отношение на златния си резерв1 United States 8,133.5 72%2 Germany 3,384.2 68%3 International Monetary Fund logo.svg International Monetary Fund 2,814.0 N.A.4 Italy 2,451.8 67%5 France 2,435.4 66%6 Russia 1,094.0 9%7 China 1,054.1 1%8 Switzerland 1,040.1 8%9 Japan 765.2 2%10 Netherlands 612.5 54%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 35 rate down comment 10
kurta007
преди 9 години
Страшно интелигентен коментар няма що.И какво като имат 1100 тона злато ????????????ЕУ+УСА имат 20 000 тона +
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 39 rate down comment 9
Трубадур
преди 9 години
до5Хубаво че го имат това злато ако въобще го имат, ама народа иска храна и водка не злато! Мисля че олигарсите начело с Путин отдавна са опоскали и златото както всичко друго в Матушка Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още