IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия предупреждава населението да не се паникьосва от поевтиняването на рублата

Опасенията на домакинствата са свързани с покачването на инфлацията заради западните санкции

22:27 | 16.09.14 г. 79
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия предупреждава населението да не се паникьосва от поевтиняването на рублата

Руските власти предупреждават населението да не се паникьосва, след като рублата поевтиня до ново рекордно дъно спрямо американския долар. Причината отново са опасенията относно ефектите на западните санкции за руската икономика, пише ВВС.

По-рано днес стойността на рублата спадна с около процент до 38,71 за един долар – най-ниската стойност от преструктурирането на руските пари през 1998 г.

„Не се паникьосвайте“, предупреждава заместник-финансовият министър Алексей Моисеев.

Руснаците са притеснени от обезценяването на валутата, защото това може да покачи иначе високата инфлация. През септември инфлацията възлиза на 7,7% на годишна база, тъй като по-слабата рубла увеличава цената на вноса, а ембаргото за внос на хранителни стоки от Европейския съюз намалява конкуренцията.

Централната банка на Русия възнамерява да понижи инфлацията до 4,5% догодина. Моисеев уверява, че властите ще приложат всички мерки, за да възпрепятстват последващи повишения на показателя.

Коментарите на заместник-министъра на финансите идват след съобщението на централните банкери - те възнамеряват да стимулират ликвидността в банковия сектор. Този ход ще помогне на местните банки да превъзмогнат ограничения достъп до чужди капитали заради влиянието на санкциите.

От своя страна бившият финансов министър Алексей Кудрин предупреди, че санкциите могат да вкарат руската икономика в двегодишна рецесия.

Влиянието на други фактори също се отразява негативно на стойността на рублата, като например поевтиняването на петрола и по-слабата подкрепа на централната банка. Миналият месец финансовата институция заяви, че намалява интервенциите в помощ на рублата, като й позволява да се търгува в по-широк диапазон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 1 rate down comment 9
michaelis
преди 9 години
после нишо на който му се наложи да си купи газ или петрол от тях ше тряя да е рубли или парите в вожда ... Линкълн не го виждам аз в тея сделки а вие ?.... :)))http://***.zerohedge.com/news/2014-08-27/gazprom-begins-accepting-payment-oil-ruble-yuanhttp://en.ria.ru/business/20140827/192383783/Russias-Gazprom-Neft-to-Sell-Oil-For-Rubles-Yuan.htmlhttp://***.examiner.com/article/petro-dollar-era-is-officially-over-as-gazprom-begins-sales-yuan-and-rouble - и на тази статия може да прочетете коментарите, явно хората в запада малко повечко са чели от хората на изток ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 17 rate down comment 4
data
преди 9 години
Безнадеждно е да се обяснява . Как да обясниш на някой че Русия няма достатъчно спестявания (капитал) да развива собствената си икономика ? Той Бг всички бяха мнооооого отворени когато кредитите бяха 130 % от депозитната маса ама сега кат ни резнаха до размера на депозитите нещо ни угасна позитивизма . Та ако запада резне Русия до размера на техните депозити ще ги потопи в такава рецесия че разпада на СССР ще им се види като пролетно утро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 21 rate down comment 3
georgi_shum
преди 9 години
Ама как за 3 дни бе :) според другаря златар.. ще им е за вечни времена.., ако не стига, ще си накопат колкото им трябва и всичко ще им е ток :))) Ще си секат жълтички и пендарчета и Русия ще стане новия Еден на Земята:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 19 rate down comment 5
lordrad
преди 9 години
1100 тона злато струват около 44 милиарда долара.Това ще стигне за три дни в Русия.После какво?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 20 rate down comment 5
milioner4e
преди 9 години
Те сигурно и 92-ра година са ги приканвали да не се паникьосват и са им говорили, че няма да има инфалция, то кво стана. Всеки, който си мисли, че Русия ще излезе печелещ от този спор си го мисли единствено от странна форма на русофилизиъм, не от обективни наблюдения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 10
michaelis
преди 9 години
аз както винаги не съм пледирал за интелигентност, но ще видим колко и кой ще купува в долари и то до няколко години вече съм поствал достатъчно и сега само стоя и гледам мачаи ще гледам всяко евро да е обърнато в злато в долари да не говорим .... тях си ги задръжте вие ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 10 rate down comment 4
data
преди 9 години
"Русия предупреждава населението да не се паникьосва от поевтиняването на рублата":) Как беше в ония виц : Плувай , плувай - не е риба :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 23 rate down comment 5
georgi_shum
преди 9 години
ХАХАХА боже не спираш да ме изумяваш колко мега *** и *** си:)) И добре, че наистина на осъзнаваш колко си ***, щото иначе щеше да се гръмнеш някъде.. Та така.. точно щото на руснаците хич не са им приоритет доларите.. затова от няколко дни насам пред чейндж бюрата из цялата страна си има стабилни опашки от хора, които си обменят рублите в.... долари...Затова и от месеци на сам. частните сделки между хората (покупко продажба на вещи, коли и дребни услуги) вървят само в долари и евро.. :)) Боже слез си прибери вересиите..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 12
michaelis
преди 9 години
" Да не би за юани да си обменят руснаците рублите? " - не за долари ... :)) не не прекратявам спора, че вие или сте паднали от Марс или не четете или не ви знам, дали сте наясно за leveradge на FED въобще какво са принтирали и какъв е риска, не знам людв просто не четете това е ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 16 rate down comment 4
MZ/X
преди 9 години
От какво отслабва според теб последната година рублата? Да не би за юани да си обменят руснаците рублите? :) Населението масово купува долари и то не заради доходност, а за да си спаси парите от тотална обезценка!Щом руските власти са стигнали до там да се молят на населението да не си обменя рублите за твърда валута, нещата са на границата да излезат извън контрол!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още