IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай стимулира икономиката с 81 млрд. долара

Средствата ще бъдат предоставени на пет от най-големите банки в страната

09:00 | 17.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай стимулира икономиката с 81 млрд. долара

Китайската централна банка е инжектирала 500 млрд. юана (около 81 млрд. долара) в пет големи държавни банки в страната, за да се противопостави на по-бавния от очакваното растеж, съобщава The Wall Street Journal, позовавайки се на високопоставен банков служител във втората най-голяма икономика в света.

Част от китайските банкери и мениджъри се съмняват, че мярката ще допринесе много за подпомагане на икономическата активност. Те аргументираха тезата си със слабото търсене на кредити от бизнеса, породено от мрачната икономическа перспектива.

Икономистите предупреждават, че този ход може да не е достатъчeн, и че Пекин може да се сблъска c нарастващ натиск да предприеме по-широкообхватни мерки за стимулиране на икономиката, ако импулсът отслабне допълнително.

Предоставената от Китайската централна банка ликвидна инжекция ще бъде под формата на тримесечен нисколихвен заем за кредиторите, посочват запознати с решението. Институцията ще влее 100 млрд. юана в Industrial & Commercial Bank of China, China Construction Bank, Agricultural Bank of China, Bank of China и Bank of Communications.

Въпреки че няма изрично упоменати условия, свързани с това целенасочено кредитиране, Централната банка очаква ръководителите на големите кредитори да насочат средствата в области, считани от правителството за важни за икономиката, като например обществените жилища и частните и малки предприятия.

В коментар, публикуван късно във вторник, официалната информационна агенция на Китай Xinhua призова за намаляване на лихвените ставки в подкрепа на усилията на Пекин за реформи. Служители на Китайската централна банка обаче твърдят, че по-драстичните мерки за облекчаване може да предизвикат наводнения в кредитирането, които ще влошат дълговите проблеми на страната и в крайна сметка ще донесат на икономиката по-голям риск.

"Централната банка е под голям натиск да отпусне средства, така че е напълно вероятно тя да осъществи по-целенасочени усилия през следващите месеци", казва Джан Бин, старши научен сътрудник в Китайската академия за социални науки. "Въпреки това вероятността от по-широкообхватно разхлабване на паричната политика е малка", допълва той.

Този ход е "малко вероятно да подкрепи настроенията на пазара, тъй като няма да подобри ефективно търсенето на кредити", смята икономистът в Standard Chartered Ли Вей. "Ние не подкрепяме тази продължителна употреба на целево облекчаване. Те се нуждаят от нещо по-голямо, за да стимулират пазарните движения", изтъква експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още