IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Исландия неочаквано оряза лихвата до 5,75%

Това се случва за пръв път от началото на 2011 г., след като валутните интервенции оскъпиха кроната и свалиха инфлацията

15:11 | 05.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Централната банка на Исландия неочаквано оряза лихвата до 5,75%

Централната банка на Исландия неочаквано понижи основния си лихвен процент. Това се случва за пръв път от началото на 2011 г., след като валутните интервенции оскъпиха кроната и свалиха инфлацията, пише Bloomberg.

Sedlabanki оряза основната лихва с 25 процентни пункта до 5,75% от 6 на сто. За последно банката измени ставката през ноември 2012 г., когато сложи край на цикъла от шест поредни повишения.

„Номиналните лихвени проценти не бяха променяни от две години, но реалните лихвени проценти нараснаха с повече от очакваното, което се дължи на по-резкия спад на инфлацията и на инфлационните очаквания“, гласи становището на финансовата институция.

Централните банкери обосновават решението си и с текущия бизнес цикъл и перспективите пред икономиката в краткосрочен план. С този ход се следва и ръста на реалните лихви.

Централната банка на Исландия се присъединява към Централната банка на Швеция и Европейската централна банка, които понижиха лихвите, за да стимулират инфлацията. Властите в Рейкявик пък миналата година започнаха да интервенират на валутния пазар, за да осигурят подкрепа на кроната, и да намалят разходите по вноса.

От Централната банка на Исландия съобщават, че операциите, насочени към валутния курс, ще продължат, колкото е нужно, за да се удържи волатилността на местната валута.

Островната страна се опитва да премахне и капиталовия контрол, който е в сила от началото на финансовата криза през 2008 г. 

Финансовата институция оряза оценката си за икономическия растеж на страната до 2,9% през 2014 г. от първоначалните 3,4% и до 3,5% от 3,9% за 2015 г. Прогнозите са, че през тази година инфлацията ще бъде 2,2%, а през следващата – 2,6%.

През октомври инфлацията е 1,9%, което е спад от отчетените през януари 2012 г. 6,5 на сто. Целта на банката е годишна инфлация от 2,5 на сто.

От началото на годината исландската крона поскъпва с 3% спрямо долара и еврото, след като поевтиня с 6,3% през 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още