IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк: Влошаване на германската иконономика може да застраши местните банки

Цените на жилищата в седемте най-големи германски града са с около 25% надценени, посочи централната банка

14:30 | 25.11.14 г.
Бундесбанк: Влошаване на германската иконономика може да застраши местните банки

Германските банки могат да пострадат "значително" вследствие на загуби от ипотечни кредити, ако икономиката се влоши, прогнозира централната банка на страната (Бундесбанк).

В градовете, в които цените се покачват бързо, около една трета от ипотеките, издадени от германските банки, покриват над 100% от оценката на имота, заяви Бундесбанк в годишния си преглед на финансовата стабилност. Това показва, че кредиторите ще са "структурно-уязвимите" от една криза на пазара на недвижими имоти.

Според централната банка цените на жилищата в седемте най-големи германски града са с около 25% надценени, като равнището се запазва от февруари насам.

"Ако проблемите на пазара на имоти се задълбочат в иначе стабилната икономическа среда, банките трябва да могат да компенсират загубите от ипотечните кредити през печалби другаде... Въпреки това кризите на имотния пазар често са придружени от макроикономическо забавяне, като сумарните загуби биха могли значително да намалят способността на банките да се справят с риска", посочи Бундесбанк.

Оценката се базира на проучване сред 116 банки в 24-те най-големи града в страната. Изследването е проведено в периода 2009-2013 г.

Според последните данни германската икономика е нараснала с 0,1% през трите месеца до края на септември след свиването в предходното тримесечие.

Германските цени на жилищата са нараснали с 5,2% през третото тримесечие спрямо година по-рано, стимулирани от търсенето на апартаменти в градовете според данни на VDP. Инвеститорите купуват недвижими имоти, за да подобрят възвръщаемостта си на фона на ниската доходност при инструментите с фиксиран доход.

Най-големите седем германски града са Берлин, Хамбург, Франкфурт, Мюнхен, Кьолн, Дюселдорф и Щутгарт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още