IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийската икономика е нараснала с 0,3% през третото тримесечие

Темпът на разширение остана под прогнозите вследствие на спадащото ниво на публичните и частните инвестиции

09:08 | 03.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Австралийската икономика е нараснала с 0,3% през третото тримесечие

Икономиката на Австралия е нараснала с по-бавен от очакваното темп през тримесечието до края на септември, тъй като спадащото ниво на публичните и частните инвестиции е продължило да тежи върху разширяването на икономиката.

Растежът на австралийския брутен вътрешен продукт (БВП) е достигнал 0,3% през третото тримесечие спрямо 0,5% в предходните три месеца според данните на Националното бюро за статистика. Средната прогноза на анкетираните по-рано анализатори бе за ръст на БВП от 0,7%, съобщава WBP Online.

Измерена на годишна база, австралийската икономика е нараснала с 2,7% през трите месеца до края на септември при очаквания за разширение от 3,1 на сто.

Според данните нетният износ е добавил 0,8 процентни пункта към растежа, докато разходите за крайно потребление са били отговорни за 0,4 процентни пункта от икономическата експанзия.

Разглеждайки индустрията, основните фактори за растежа са били финансовите и застрахователните услуги, добавяйки 0,2 процентни пункта. Информационният сектор и този на телекомуникациите пък са допринесли с по 0,1 процентни пункта за нарастването на БВП.

Данните на австралийските власти показаха още, че реалният брутен вътрешен доход е спаднал с 0,4% през тримесечието до края на септември.

Новите цифри подкрепят последните коментари от страна на централните банкери, че икономиката ще расте с по-бавен темп през следващите няколко тримесечия, особено на фона на спадащите инвестиции в добивната промишленост.

Във вторник Австралийската централна банка реши да запази своята рекордно ниска основна лихва от 2,5 на сто за 16-ти пореден месец, каквито бяха и прогнозите на експертите въпреки колебливите икономически данни от последните седмици.

Въпреки това налице са спекулации, че институцията ще намали още лихвените нива през следващите една-две години, за да подкрепи растежа на икономиката. Наскоро Deutsche Bank промени прогнозите си, като според кредитора австралийските власти вероятно ще свият лихвите с 50 базисни пункта до 2% до края на 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още